Dag van de Mantelzorg: deel je zorg

10 november 2020
Campagnebeeld Dag van de Mantelzorg

Vandaag, 10 november 2020, is de Dag van de Mantelzorg. Op deze jaarlijks terugkerende dag staan mantelzorgers centraal.

Mantelzorgers verlenen vrijwillig hulp en/of zorg aan een partner, kind, ouder of huisgenoot met gezondheidsbeperkingen. De zorg voor een naaste kan pittig en zeer intensief zijn. Daarom is het van belang dat mantelzorgers niet twijfelen om hulp te vragen als het te veel wordt. Dat kan in Tilburg op verschillende manieren. Kijk hiervoor op t-helpt.nl, doe de Mantelzorgtest of bel de Mantelzorglijn (013-583 99 00).

Hart onder de riem

Wethouder Rolph Dols bezoekt vandaag een aantal Tilburgse mantelzorgers om ze te bedanken en ze een hart onder de riem te steken. Dat doet hij samen met ContourdeTwern en met inachtneming van de landelijke maatregelen. Hij ziet ook het enorme belang van mantelzorgers: "Mantelzorgers zijn onmisbaar in het leven van veel mensen. In een tijd waar onze gezondheid en ons welzijn zo op de proef wordt gesteld als nu, is hun rol en nabijheid van onschatbare waarde. Ik maak een diepe buiging voor ieder die zorg draagt voor een ander. Hou vol en let daarbij niet alleen op die ander maar zorg ook goed voor uzelf."

Landelijke campagne

De overheid probeert met de landelijke campagne ‘Deel je zorg’ mantelzorgers te stimuleren over hun zorg(en) te praten en hulp te zoeken. Het is belangrijk dat mantelzorgers niet twijfelen om hulp te vragen als het hen even te veel wordt. Door zorg(en) te delen, ervaren zij steun. Het helpt om zorg(en) bespreekbaar te maken in de directe omgeving zoals op het werk of erover te praten met andere mantelzorgers. ‘Deel je zorg’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.