Dansvloer op Pieter Vreedeplein

31 augustus 2021
De dansvloer op het Pieter Vreedeplein

Op het Pieter Vreedeplein ligt de hele maand september een dansvloer van bijna 15 m2: de 013 DANCE FLOOR. Iedereen die het leuk vindt, kan hierop lekker komen dansen.

Naast de mogelijkheid om vrij te dansen, zijn er ook meerdere activiteiten op de dance floor. O.a. workshops en theatervoorstellingen.

Urban Playgrounds

De dansvloer is een van de Urban Playgrounds die tussen juli en oktober in de Tilburgse binnenstad liggen. Het is een initiatief van Sportbedrijf Tilburg en Center of Tilburg. Het doel is om jongeren te laten bewegen en te zorgen voor plekken waar ze elkaar kunnen ontmoeten.

Wethouder Rolph Dols heeft de vloer woensdag 1 september geopend. Ook was er een optreden van stadsdichter Rodgaire Dalnoot. Daarnaast waren er diverse shows en workshops van acts uit de Tilburgse urban dansscene: o.a. XAYANI van Shane Broers (voormalig lid van de befaamde Hustle Kidz) en Corpo Maquina, een mini-battle van DCrewCollective. Dansschool Forza Danza gaf een freestyle breakdanceshow en er was een demo door H.E.A.T. Daarnaat gaf TikTokster, danser én docent Caissa Rol (FHK Dance Academy) een afrodance showcase én een workshop TikTok dansvideo’s maken.

Buiten sporten

Voor sporten als voetbal, basketbal en diverse urban sports, zijn er al plekken om dit buiten te doen. Voor dans nog niet. Omdat met name meiden weinig gebruik maken van de openbare sportvelden, is er gekeken naar wat deze doelgroep wel in beweging brengt. Met de 013 DANCE FLOOR wordt meer ingespeeld op hun leefwereld en interesses. Zo biedt de dansvloer bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om er TikTokfilmpjes op te nemen. De organisatie stelt hiervoor ook een statief met lichtring en een boombox ter beschikking. Meer informatie daarover bij Bart van Velzen 06 – 31 13 34 41.

Hinkelbaan

In de maanden juli, augustus, september en oktober worden en werden op verschillende plekken in de binnenstad zogenaamde playgrounds geplaatst: openbare sport- en speelvelden. Bijvoorbeeld een 100 meter lange hinkelbaan in de Pieter Vreedestraat en de jeu de boulesbaan op het Pieter Vreedeplein. Op het programma staan verder nog een freerun park op de fontein van Beljon op het Willemsplein en pingpongtafels op het Piusplein. De playgrounds worden georganiseerd door ondernemers in samenwerking met BMT/Center of Tilburg en gemeente Tilburg.

Er zijn zogenoemde Urban Vouchers waarmee Tilburgse jongeren die actief zijn in de urban scene een project of activiteit op een van de playgrounds kunnen organiseren. Een voucher aanvragen, kan via urbanvoucher.nl.