Driekoningenstoet in de binnenstad

03 januari 2020
Foto: Christel Doevendans

Foto: Christel Doevendans

Vanaf de Heikese kerk trekt zondag 5 januari een Driekoningenstoet door de binnenstad van Tilburg. De stoet start om 16:45 uur en onder andere de burgemeester en de wethouders lopen mee.

Een jaar geleden trok de kleurrijke Driekoningenstoet duizenden toeschouwers. Naast een optocht is het vooral ook een stedelijke uitdrukking van solidariteit. De organisatie roept alle Tilburgers, jong en oud, op mee te doen. In de stoet rijden onder meer de drie koningen mee op kamelen. Ook een schaapskudde, zangkoren en een muziekgroep doen mee.

Het Vierde Geschenk

De hoofdrolspelers in de Driekoningenstoet zijn kinderen. Zij dragen het speelgoed mee dat 1600 kinderen hebben geschonken aan leeftijdgenootjes die het wat minder hebben. Dat is Het Vierde Geschenk, een toevoeging aan de drie traditionele geschenken die de drie koningen meebrachten. Dat waren goud, wierook en mirre. De afgelopen weken zijn via basisscholen duizenden stuks speelgoed opgehaald. Dit wordt geselecteerd, hersteld en op 11 januari aan kinderen uitgedeeld in het Supporterscafé van Willem II. Via een fijn vertakt netwerk zijn hiervoor 1.500 gezinnen uitgenodigd. Vorig jaar waren er dan nog 400.    

Organisatie

De Driekoningenstoet en Het Vierde Geschenk zijn georganiseerd door drie bekende Tilburgse instituten: De Hasseltse Kapel, de O.L. Vrouw ter Noodkapel en Peerke Donders. Deze plaatsen zijn niet alleen Tilburgs erfgoed, ze zijn ook onderdeel van de Tilburgse traditie van voor elkaar zorgen. De vierde organiserende partij is Rotaryclub Tilburg-Leijdal. Aan Het Vierde Geschenk is met een grote betrokkenheid meegewerkt door vier basisscholen: D’n Hazennest, Armhoefse Akker, Pendula en Berkeloo in Berkel-Enschot.

Programma

Op zondag 5 januari wordt verzameld voor de deur van de Heikesekerk. Burgemeester Weterings heet de drie koningen, de kinderen en alle deelnemers welkom. De presentatie is in handen van Peer de Graaf. De stoet eindigt bij de Sint Jozefkerk op de Heuvel. Hier vindt een cultureel programma plaats met medewerking van onder andere 3 kinderkoren.