Eerste ideeën gepresenteerd voor Reitse Campus

23 april 2021
Artist impression van de drie torens op de Reitse Campus

(Impressie: architectenbureau MVRDV)

De gemeente en architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV hebben de eerste ideeën gepresenteerd voor de ontwikkeling van de Reitse Campus. Blikvangers in het plan zijn de 3 woontorens in de vorm van '013'.

De Reitse Campus concentreert zich rondom de Sportweg en maakt onderdeel uit van het Kenniskwartier, het gebied tussen de Ringbaan West en de Tilburg University. De woontorens zijn een initiatief van ontwikkelaar Edwin Prince. Met deze torens wordt een eerste stap gemaakt voor de ontwikkeling van dit gebied. Op de locaties staan op dit moment diverse kantoorgebouwen.

Plein 013 

Met dit idee, genaamd ‘Plein 013’, start de concrete ontwikkeling van het Kenniskwartier. Eind 2020 presenteerde gemeente Tilburg de concept-gebiedsvisie voor dit gebied. Een van de speerpunten daarin, is de ontwikkeling van de Reitse Campus. Dit moet uitgroeien tot een plek waar studenten, bewoners en gebruikers in een ontspannen omgeving kunnen verblijven, dichtbij de stad en het groen in het verlengde van het Spoorpark.

Om het idee voor de Reitse Campus verder uit te werken heeft de gemeente Tilburg architectenbureau MVRDV benaderd om mee te werken aan een campus waar zowel vastgoedeigenaren als eindgebruikers achter staan. De eerste schetsen voor 3 gebouwen aan de Sportweg zijn positief ontvangen. Het gaat om 3 woontorens in de vorm van een 0, 1 en 3: ‘Plein 013’. Komende tijd wordt de schets op verdere haalbaarheid onderzocht.

Wethouder Berend de Vries: “We zijn enthousiast over de eerste schetsen voor de Reitse Campus. Het past bij de ambitie om Tilburg letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten.” Architect Winy Maas: ‘Tilburg ontwikkelt zich razendsnel, onze schets voor Plein 013 past bij de stedelijke ambities van de stad. De torens zijn uitgesproken en zullen het gebied een duidelijk eigen karakter geven. Ik denk dat zowel studenten als bewoners zich hier straks uitstekend thuis zullen voelen. Zeker als de torens worden gecombineerd met een betere en groenere omgeving.”

Kenniskwartier

De Reitse Campus is onderdeel van het Kenniskwartier. De visie op dit gebied beschrijft in hoofdlijnen hoe het gebied tussen de Ringbaan-West, Professor Cobbenhagenlaan, campus Tilburg University en de Westermarkt zich in de periode tot 2040 kan ontwikkelen. Meer informatie over het Kenniskwartier staat op de pagina met dezelfde naam op deze website.