eIDAS: online winkel wordt Europees

12 december 2018

Bezoekers die via deze site op een online formulier terechtkomen, zien vanaf donderdagavond 13 december het logo van eIDAS bij de formulieren. eIDAS maakt het makkelijker om binnen Europa de formulieren te gebruiken.

eIDAS staat voor Electronic Identities And Trust Services. De Europese lidstaten hebben afgesproken dat elke inwoner van een land online formulieren moet kunnen gebruiken op een site van een overheidsinstantie in het buitenland. eIDAS gaat daarbij helpen.

Duitser

Hoe het werkt? Als een inwoner van Duitsland (een Duitser dus) iets wil weten over een pand in Tilburg kan hij straks met zijn Duitse DigiD het Tilburgs bouwarchief inzien. Dat doet hij door op het logo van eIDAS te klikken. Dan krijgt hij een lijstje met alle Europese lidstaten. Vervolgens klikt hij op Duitsland en kan hij inloggen met de Duitse variant van DigiD.

eIDAS wordt 13 december op alle formulieren geïnstalleerd. Nog niet alles op tilburg.nl is voor de Europeanen beschikbaar. Er wordt nog gesleuteld aan het systeem en de techniek wordt verder verbeterd.