Ellen Deckwitz wint E. du Perronprijs 2019

07 april 2020

(Foto Michel Goossen)

Ellen Deckwitz heeft de E. du Perronprijs 2019 gewonnen voor haar dichtbundel Hogere Natuurkunde. De prijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro en een textielkunstwerk gemaakt door studio 'by aaaa'.

Hogere Natuurkunde is volgens de jury 'een fascinerende en onheilspellende dichtbundel, waarin verschillende genres, stemmen en stemmingen met elkaar worden verweven. Aan het woord is een kleindochter die de stem van haar grootmoeder laat klinken en haar oorlogservaringen in Nederlands-Indië onder woorden probeert te brengen. Het levensverhaal wordt alleen in flarden verteld. Deckwitz’ verhalende poëzie laat zien hoe families getekend worden door een land van herkomst dat werd verwoest. Het leed en de veerkracht, ingewikkeld met elkaar verbonden, blijven bestaan in elkaar opvolgende generaties. Dit is een bundel die in een tijd van mondiale crisis troost en relativering biedt.'

E. du Perronlezing

De andere genomineerden waren Stephan Enter (Pastorale) en Asha Karami (Godface). Studio 'by aaaa' bestaat uit Moyra Besjes en Natasja Lauwers. Zij maakten het kunstwerk bij het TextielMuseum Tilburg. De prijzen worden op 15 oktober uitgereikt in de LocHal om 20:00 uur. Voorafgaand aan de uitreiking houdt Maxim Februari, winnaar van de P.C. Hooftprijs 2020, de 9e E. du Perronlezing met als titel 'E. du Perron en de pseudo-identiteiten'.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences van Tilburg University en Kunstloc Brabant. Vorig jaar won Jan Leyers de prijs voor zijn boek Allah in Europa. Eerdere winnaars waren onder meer Margot Vanderstraeten (2017), Stefan Hertmans (2016) en Ilja Leonard Pfeijffer (2015).