Energietoeslag: ook voor studenten 

15 september 2022
hand bij thermostaat

Tilburgse studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen vanaf 15 september de verhoogde energietoeslag van 1300 euro aanvragen. Tilburg wijkt hiermee af van de richtlijnen van het Rijk, waarbij studenten geen recht hebben op de toeslag. 

Door de gestegen gasprijzen krijgt iedereen te maken met steeds hogere energierekeningen. Het kabinet besloot om de energietoeslag te verhogen van € 800 naar € 1300. Volgens de richtlijnen van het Rijk, hebben studenten geen recht op energietoeslag. Tilburg wijkt hiervan af, omdat studenten met een zelfstandige woonruimte dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten. Deze Tilburgse studenten kunnen vanaf 15 september de energietoeslag van € 1300 aanvragen. 

Wie ontvangt de energietoeslag automatisch?

Alle huishoudens die vóór 15 september de energietoeslag van € 800 hebben ontvangen, krijgen 6 oktober automatisch de extra toeslag van € 500 euro op hun rekening. Zij hoeven hiervoor zelf niets te doen. Wie de energietoeslag krijgt vanaf 15 september, ontvangt het totaalbedrag van € 1300. “We realiseren ons dat de energietoeslag voor veel huishoudens niet voldoende is. Ook zien we steeds meer huishoudens met een middeninkomen die de energierekening niet lang meer kunnen betalen. We hopen dat het kabinet snel met een plan komt, want onze inwoners mogen deze winter niet in de kou staan”, aldus wethouder Esmah Lahlah (wethouder bestaanszekerheid). 

Energietoeslag voor studenten

Studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen vanaf 15 september de energietoeslag van €1300 aanvragen. Een zelfstandige woonruimte in Tilburg heeft: 

  • Een eigen adres.
  • Een eigen keuken, wc en badkamer, die niet gedeeld wordt met andere huishoudens.
  • Een eigen voordeur. Deze deur kan op slot.

Daarnaast hebben ze een laag inkomen en betalen ze de woonkosten en energierekening van de eigen bankrekening. 

Tilburg wacht niet op landelijke oplossing

De gemeente Tilburg wacht niet langer op een landelijke oplossing en zet de aanvraag voor studenten open. Esmah Lahlah: “Er zijn verschillende signalen uit de stad en van de raad dat we niet langer kunnen wachten. Studenten die zelfstandig wonen, hebben namelijk dezelfde energiekosten als niet-studenten. Zeker nu ook de opleiding weer start, komen zij in de financiële problemen.” Door een uitspraak van een rechtbank in augustus, veranderen de landelijke richtlijnen voor de eenmalige energietoeslag binnenkort mogelijk. Zowel studentenvakbonden, de VNG en studentensteden, waaronder Tilburg, dringen hierop aan bij het Rijk. 

Aanvragen kan tot eind december 2022

Tilburg heeft de aanvraagtermijn voor de energietoeslag verlengd tot en met 31 december 2022. In Tilburg heeft zo’n 95 procent van de huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag al ontvangen. Dat gaat om zo’n 14.750 huishoudens. “Door de aanvraagperiode met drie maanden te verlengen, hopen we nog meer huishoudens te bereiken. Ook studenten hebben daarmee ruim drie maanden de tijd om de energietoeslag aan te vragen”, Esmah Lahlah. 

Meer hulp nodig?

“We willen voorkomen dat Tilburgse huishoudens schulden krijgen en bieden daarom maatwerk in noodgevallen. Zo kunnen inwoners die geen recht hebben op de energietoeslag maar wel ernstig in de financiële problemen komen, een vergoeding aanvragen via het Tilburgse Ondersteuningsfonds (TOF). Dit fonds biedt maatwerk voor huishoudens die in de knel komen door de hogere energierekening.”, aldus Esmah Lahlah.

Meer informatie