Ereprent voor basisschool Franciscus in Biezenmortel

25 mei 2022

Basisschool Franciscus in Biezenmortel kreeg woensdag 25 mei de Tilburgse Ereprent ter ere van haar 100-jarig bestaan. Burgemeester Weterings reikte de ereprent uit tijdens de opening van de tentoonstelling ‘100 jaar Franciscus’.

Kinderen met de burgemeester op het schoolplein

(Foto: Joris Buijs)

Op 3 december 1921 werd Basisschool Franciscus in Biezenmortel officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van waarnemend burgemeester Verbunt. Op 1 januari 1924 werd de openbare school in Biezenmortel overgenomen door de St. Josephstichting en werd toen een bijzondere rooms-katholieke school, onder de naam St. Franciscusschool. In de nacht van 4 op 5 september 1944, kort voor de bevrijding van Biezenmortel, werd de oude St. Franciscusschool door de Duitsers in brand gestoken. Na de oorlog werd de school herbouwd.

Tentoonstelling

De tentoonstelling '100 jaar Franciscus' is gratis te bezoeken tussen 10:00 en 13:00 uur op 28 en 29 mei, 18 en 19 juni en 3 en 4 juli. De tentoonstelling is te zien in de school aan de Capucijnenstraat 19 in Biezenmortel. Aanmelden voor een bezoek is niet nodig. Er is veel te zien: o.a. oude foto’s en tekeningen, lesmateriaal van vroeger en nu, herkenbare verhalen en interviews met oud-leerlingen en -leerkrachten. 

Optimaal ontwikkelen

Kinderen op de Franciscusschool krijgen in een veilige en vertrouwde omgeving de kans zich optimaal te ontwikkelen. Kernwoorden zijn hierbij; passend, samenwerking en kracht. 

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.