Ereprent voor Maaltijdenexpres Brabant, R.K.V.V. Jong Brabant en Amateurafdeling Willem II

12 september 2022

Drie organisaties ontvingen 10 september een Tilburgse Ereprent: de Stichting Maaltijdenexpres Brabant, Voetbalvereniging R.K.V.V. Jong Brabant en de amateurafdeling van Willem II. Burgemeester Weterings en locoburgemeester Van Asten reikten de prenten uit.

(Foto's rechtsboven en rechtsonder: Joris Buijs)

De Stichting Maaltijdenexpres Brabant heeft als doel het welzijn te bevorderen van mensen die door omstandigheden niet in staat zijn zelf te koken  door het bezorgen van maaltijden. Wekelijks bezorgt de stichting maaltijden aan huis voor een zo laag mogelijke prijs. Het werk wordt grotendeels gedaan door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stichting heeft sinds november 2015 de status van een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Zaterdag 10 september 2022 vierde de stichting haar 50-jarig bestaan tijdens een open dag.

RKVV Jong Brabant

Op 28 augustus 1946 werd Jong Brabant opgericht in Berkel-Enschot. Jong Brabant heeft heel wat door het dorp gezworven op zoek naar een geschikte accommodatie. Er werd onder meer gevoetbald aan de Enschotse Baan, Abdijlaan en op de Rauwbrakenweg. In 1977 kreeg Jong Brabant een vaste stek aan de Berkelseweg. Daar bezit de vereniging 5 speelvelden, waarvan 1 veld met verlichting, een verlichte oefenhoek, een door de leden verbouwde boerderij als clubhuis en een kleed- en doucheruimte. Op dit moment heeft Jong Brabant ruim 600 leden. Door de nieuwbouw in Berkel-Enschot neemt het aantal leden weer behoorlijk toe. Inmiddels bestaat de vereniging 76 jaar. Het was vorig jaar door corona echter niet mogelijk het jubileum te vieren en de ereprent uit te reiken.

Amateurafdeling Willem II

De vereniging Willem II werd opgericht op 12 augustus 1896 en is daarmee de oudste voetbalclub van Tilburg. In haar historie won Willem II 3 keer het Landskampioenschap en 1 keer de KNVB beker. De club speelde ruim 40 jaar in de Eredivisie. Sinds de afsplitsing in 2001, toen het betaald voetbal verder ging onder de naam Willem II Tilburg BV, is de vereniging een juridisch zelfstandige amateurclub met een senioren- en een jeugdafdeling. Naast voetbalactiviteiten, organiseren ze ook veel extra (feestelijke) activiteiten.

Sinds 2001 zijn naast sportieve resultaten, ook een gezonde financiële positie essentieel voor toekomstig succes. De vereniging werkt daarom intensief aan het verhogen van de inkomsten. Verder zijn de clubwaarden van Willem II belangrijke pijlers. Voor de vereniging betekent dit: bouwen op tradities, strijdlustig voetbal, bruisende ambiance en nauwe betrokkenheid bij de samenleving. In 2015 verhuisde de vereniging naar sportcomplex Noorderpark. De vereniging beschikt nu over een ruime accommodatie en voldoende velden. Ze kunnen daardoor in ledenaantal groeien.

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk. Meer informatie op de pagina Onderscheidingen op deze site.

Op de foto: links de amateurafdeling van Willem II, rechtsboven RKVV Jong Brabant, rechtsonder Maaltijdenexpress Brabant.