Ereprent voor voetbalvereniging Were Di

27 juni 2022

Voetbalvereniging R.K.S.V. Were Di bestaat 75 jaar. Daarom ontving de club zaterdag 25 juni een Tilburgse Ereprent uit handen van locoburgemeester Maarten van Asten.

(Foto: Joris Buijs)

Het ontstaan van Were Di lag ver voor WO II toen V.V. Sperwers werd opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond vanuit deze club een nieuwe vereniging onder de naam HEKOS. Hier voetbalden bewoners uit de wijken Heuvel, Koningshoeven en Sacrament in. R.K.S.V. Were Di werd op 25 juli 1945 opgericht als samenvoeging van de clubs HEKOS, ’t Heike en K.S.V. (Koningshoevense sportvereniging)

AaBe-fabrieken

Bij Were Di konden inwoners voetballen, handballen, tafeltennissen, hockey-en en atletiek beoefenen. Er werd gesport op een veld aan de Oisterwijksebaan. In 1953 werd de huur van het veld opgezegd. Were Di kon tijdelijk uitwijken naar het sportveld van de koninklijke AaBe-fabrieken waar de competitie werd uitgespeeld. De seniorenelftallen werden opgeheven en twee jeugdelftallen speelden verder op een veld bij het Trappistenklooster. In het seizoen 1960/1961 verhuisde Were Di naar een terrein aan de Nieuw Lovensestraat. Daar werd weer een nieuwe seniorenafdeling opgericht. In 1962 kocht de stichting 'Maria Christina' grond aan de Moerenburgseweg en besloot hier een sportcomplex aan te leggen waar diverse sportverenigingen (voetbal en honkbal) uit de parochie Sacrament gebruik van konden maken. Later werd dit complex aan gemeente Tilburg verkocht.

Op dit moment maakt alleen voetbalvereniging Were Di gebruik van het sportcomplex. Het 1e herenteam van Were Di speelt momenteel in de 4e klasse KNVB. Were Di speelt dit seizoen met 10 seniorenteams, 10 juniorenteams en 16 pupillenteams. Were Di heeft meer dan 550 leden. 

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.