Evenement aanmelden voor de kalender

22 juli 2019

(Foto: Jostijn Ligtvoet)

Inwoners en/of organisaties die een evenement in Tilburg willen organiseren, moeten dat aanmelden voor de evenementenkalender. Dit moet om een vergunning te krijgen en voor het aanvragen van subsidie.

Op de kalender staan de data, locatie(s) en tijdstippen waarop evenementen in de gemeente Tilburg zijn. Ook de duur van het evenement, inclusief op- en afbouw, staat op de kalender. De gemeente gebruikt deze gegevens als middel voor planning, coƶrdinatie en afstemming met andere gemeenten en hulpdiensten. De burgemeester kijkt of een evenement in aanmerking komt voor de evenementenkalender. Een interne commissie met deskundigen adviseert de burgemeester.

De commissie kijkt of:

  • Een evenement mogelijk is in verband met veiligheid, geluid en wegafzettingen en gezien andere activiteiten in Tilburg en omstreken
  • Of het past binnen de regels voor de betreffende locaties
  • Of het in een bepaalde periode haalbaar is in verband met wegwerkzaamheden of het broedseizoen
  • Of het past bij een specifieke datum. Past het initiatief bijvoorbeeld bij Koningsdag of Bevrijdingsdag?
  • Of het past in de afspraken die de gemeente heeft met podia en andere organisaties.

Daarnaast kijkt de gemeente naar:

  • Kosten voor inzet van Politie, brandweer, GHOR (Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio) en de gemeente
  • Verwachte overlast van een evenement

Voor sommige evenementen gelden specifieke regels: vechtsporten, evenementen met motorvoertuigen, zoals racewedstrijden, monster-truckevents en motorcrossevenementen, evenementen met dieren en het circus.

Aanmelden

Inwoners en/of organisaties die volgend jaar een evenement willen organiseren moeten dit  voor 1 september 2019 melden. Meer informatie over het aanmelden op de pagina evenementenkalender op deze website.

Als de gemeente bepaalt dat een evenement niet haalbaar en/of niet wenselijk is, komt het niet op de evenementenkalender. Een evenement dat is afgewezen voor de kalender, komt niet in aanmerking voor een vergunning. De aanvrager van een plaats op de evenementenkalender krijgt daarvan schriftelijk bericht.