Evenementen: voor en met de stad

03 juni 2019

De gemeente wil in het nieuwe evenementenbeleid aandacht besteden aan de wensen en klachten van inwoners. Daarnaast moet het beleid ook meer bezoekers naar Tilburg trekken.

Tilburg heeft een gevarieerd evenementenaanbod met cultuur, sport en entertainment. En dat wordt gewaardeerd: Ruim 93% van de inwoners is tevreden met het aanbod. Van Levenslied tot Ten Miles, van Meimarkt tot Roadburn en van de Muzenconcerten tot Hap Stap en het G-sportweekend. In Tilburg is er voor ieder wat wils. De gemeente Tilburg wil daar graag op doorbouwen. De variatie en de tevredenheid van de inwoners over het aanbod zijn het uitgangspunt voor het nieuwe evenementenbeleid. Het nieuwe aanbod moet een aanvulling zijn op de bestaande activiteiten.

Rolph Dols, wethouder evenementen: "Evenementen zijn voor veel mensen een feestje. Maar het is meer dan dat. Het is een reden voor mensen om de deur uit te gaan, om samen te zijn of om in beweging te komen. En of het nu een sport-, cultureel of muzikaal evenement is, het draagt op een laagdrempelige en positieve manier bij aan het geluk en de gezondheid van mensen. En dat is waar het om draait."  

De gemeente wil er met het nieuwe beleid voor zorgen dat niet alleen Tilburgers maar mensen uit heel Nederland én daarbuiten weten welke bijzondere evenementen ze in onze stad kunnen bezoeken. Dat vraagt om goed georganiseerde evenementen, waar mensen zich veilig voelen, met aandacht voor duurzaamheid en waar we overlast zoveel mogelijk binnen de perken houden.

Evenementen organiseren we in én met de stad. Om die reden hebben we in het nieuwe evenementenbeleid ook aandacht voor de wensen en klachten van inwoners. Zo komen er geen evenementen bij waarvoor afsluiting van de Cityring nodig is. Evenementen die (geluids-)overlast kunnen veroorzaken worden van tevoren kritisch bekeken. De gemeente is van plan om een aantal zogenoemde rustweekenden te plannen. In die weekenden zijn er geen activiteiten met versterkte muziek.

17 juni wordt de raad geïnformeerd, op 24 juni debatteert de raad over het evenementenbeleid en op 1 juli neemt zij een besluit.