Evenementensubsidies voor 2021 toegekend

27 november 2020
Een optreden bij podium Paradox

De gemeente Tilburg heeft 32 aanvragen voor een evenementensubsidie gehonoreerd voor 2021. Er is 541.000 euro beschikbaar voor komend jaar.

Met de evenementensubsidie wil de gemeente evenementen stimuleren die zorgen voor verbinding, bijdragen aan talentontwikkeling, goed zijn voor de economie en die nationaal of internationaal opvallen. Ieder jaar kunnen organisatoren een subsidie aanvragen. We beoordelen die aanvragen samen met het Ondernemersfonds en Marketing Tilburg. 

Nieuw in 2021: Illustrada en Music Filmfestival

Twee nieuwe evenementen die subsidie krijgen zijn: Illustrada en het Music Filmfestival. Illustrada is een expositie in de buitenlucht van ontwerpen van illustratoren. Het Music Filmfestival is een internationaal festival met muziekfilms op meerdere locaties in de stad. Volgend jaar zijn er drie grote sporttoernooien in Tilburg: het Eredivisie Beachvolleybal, de Challenge Cup & NK Kunstrijden 2021 en Camelot Beach Tournament.

Groot gemis in 2020

Het afgelopen jaar zijn de meeste evenementen niet doorgegaan vanwege het coronavirus. Wethouder Rolph Dols (Evenementen) “Een flinke dobber voor de organisatoren die hun ziel en zaligheid hebben gestopt in het opzetten van mooie activiteiten voor de stad. En ook voor onze ondernemers, culturele makers en instellingen en voor onze inwoners is het een groot gemis dat er zo weinig mogelijk was in 2020. Het maakt me trots dat er voor 2021 weer met vertrouwen wordt gewerkt aan (coronaproof) evenementen. Met dit brede palet aan evenementen kan een grote en diverse groep Tilburgers in 2021 hopelijk genieten van wat Tilburg te bieden heeft; van markten, sporttoernooien, culturele evenementen, feestjes zowel in de stad als in de dorpen. Er is voor ieder wat wils” 

41 aanvragen 

Er kwamen 41 subsidieaanvragen binnen. Er werd voor 896.450 euro aan subsidie gevraagd. Voor 2021 is een bedrag beschikbaar van 541.000 euro. Dit is exclusief het budget voor twaalf organisatoren die meerjaren subsidie ontvangen voor hun evenement en exclusief het budget studentenevenementen, waarvoor een afzonderlijk traject geldt. 

Binnen de geldende corona-maatregelen is het streven om activiteiten zoveel mogelijk door te laten gaan. Het kan zijn dat evenementen uitgesteld moeten worden of in een andere vorm doorgaan. Als een evenement niet door kan gaan, ook niet in een alternatieve vorm,  dan vergoedt de gemeente de noodzakelijk en aantoonbaar gemaakte kosten tot een maximum van 50% van de toegekende subsidie
 
Er zijn ook evenementen die zonder subsidie een belangrijke bijdrage leveren aan de stad. De Evenementenkalender 2021 staat vanaf eind december op deze website tilburg.nl. In de besluitenlijst van het college staat de volledige lijst van aangevraagde en afgewezen subsidies voor komend jaar. Ook de evenementenkalender 2021 is er te vinden. Deze documenten zijn te bekijken of te downloaden via ons Bestuurs Informatie Systeem.