Fiets makkelijk parkeren met een Bikey

01 februari 2023

In de beheerde gemeentelijke fietsenstallingen parkeer je vanaf 1 februari met een Bikey: een pasje met een QR-code die wordt gescand als je de fietsenstalling in komt en uit gaat. De Bikey lever je niet in en maak je vast aan een sleutelbos. Dit pasje vervangt het papieren bonnetjessysteem.

Als je in een fietsenstalling wilt parkeren en nog geen Bikey hebt, krijg je die op dat moment gratis. De beheerder scant de QR-code wanneer je de fiets in een fietsenstalling parkeert en wanneer je met de fiets de fietsenstalling weer verlaat. Je kunt de Bikey aan je sleutelbos hangen. Zo heb je hem altijd bij je. De Bikey kun je in alle fietsenstallingen gebruiken en steeds weer blijven hergebruiken. Er worden geen persoonsgegevens aan de Bikey gekoppeld.  

Soorten Bikeys

De Bikeys zijn er in vier kleuren: 

  • Blauw voor een gewone fiets
  • Groen voor een elektrische fiets
  • Rood voor de buitengewone fietsen (fietsen met afwijkende afmetingen omdat ze bijvoorbeeld een mand voorop hebben, of fietstassen en kinderzitjes achterop de fiets) en bakfietsen
  • Geel voor brommers en scooters

Waar gebruik je de Bikey?

De Bikey wordt gebruikt in alle gemeentelijke beheerde fietsenstallingen: de Katterug, de Concertzaal, de Heuvel, het Pieter Vreedeplein, het Wagnerplein en in de tijdelijke fietsenstallingen bij evenementen. In maart opent een nieuwe fietsenstalling in de Zwijsengarage en later dit jaar komt er een nieuwe fietsenstalling aan de Heuvelstraat, dichtbij het Radiopleintje. Brommers en scooters kunnen alleen geparkeerd worden in fietsenstalling Zwijsen, Wagnerplein en in tijdelijke fietsenstallingen die bij evenementen ingezet worden.

Waarom doet de gemeente dit?

Met de Bikey maakt de gemeente het telsysteem digitaal. Dit geeft ons meer inzicht in de bezetting van onze stallingen. Met die gegevens kunnen we de dienstverlening in de fietsenstallingen in de toekomst verder verbeteren. Daarnaast is dit systeem ook duurzaam. Op jaarbasis besparen we ongeveer een miljoen bonnetjes.