Fietsen voor goede doel

11 juni 2019

De gemeente Tilburg heeft het project ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’ ontwikkeld. Inwoners en werknemers in regio Tilburg kunnen fietskilometers maken waarmee ze direct bijdragen aan goede doelen.

Het eerste doel is het bij elkaar rijden van een bedrag voor de aanschaf van 20 opgeknapte fietsen voor degenen die zelf geen fiets kunnen kopen. Zodra Tilburgers samen 100.000 kilometers hebben gefietst in de stad, worden deze fietsen beschikbaar gesteld.

De actie draagt bij aan een toename van lokale sociale betrokkenheid en concrete hulp aan degenen die dat hard nodig hebben. Bij een succesvol resultaat van de eerste uitdaging, gaat het kilometerdoel omhoog en kunnen nog meer fietsen beschikbaar gesteld worden. De gemeente werkt voor de campagne samen met de makers van de smartphone app Ring-Ring. Met partners Contour de Twern en de Voedselbank Tilburg wordt gekeken naar wie de fietsen gaan.    

Positieve effecten

Meedoen met de campagne heeft meer positieve gevolgen voor de stad en de deelnemers. Fietsen is heel goed voor lichaam en geest. Het helpt tegen tientallen lichamelijke ongemakken en gebreken als diabetes en hart- en vaatproblemen. Wie dagelijks een half uur fietst raakt in een jaar vijf kilo vet kwijt. De positieve effecten van fietsen op het brein zijn minder bekend. Wie zich inspant stuurt zuurstofrijk bloed naar de hersencellen. Met een betere concentratie, verhoging van creativiteit en beter kunnen leren als mogelijk effect. (Bron: fietsersbond.nl.) Het fietsen zorgt bovendien voor minder uitstoot. Het gebruik van de app helpt fietsdata te verzamelen. Deze worden anoniem opgeslagen en gebruikt om de stad fietsvriendelijker te blijven maken
    
Meedoen aan de actie kan door de gratis Ring-Ring app te downloaden via iPhone of Android en een account aan te maken. Via een ingebouwde gps-tracker gaat de teller automatisch lopen zodra je binnen de gemeentegrenzen van Tilburg fietst. De gemeente wil met de actie iedereen aanmoedigen om voor ritjes naar de binnenstad en naar winkelcentra de fiets te pakken. Meer info:  tilburgfietst.nl/tilburg-fietst-voor-tilburg