logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Geen uitpubliek bij Willem II - NAC dit seizoen

04 juli 2024

In november spelen Willem II en NAC voor de eerste keer tegen elkaar in het voetbalseizoen 2024-2025. Afgelopen seizoen was de helft van het normaal toegestane aantal uitsupporters welkom bij de derby’s. Komend seizoen is er bij de onderlinge ontmoetingen tussen Willem II en NAC geen uitpubliek welkom.

De Brabantse derby is vorig seizoen in beide gevallen met de helft van het toegestane aantal uitsupporters gespeeld. Dat was een stap naar een normaal regime, waarbij normale aantallen uitpubliek aanwezig kunnen zijn. Alle betrokkenen willen immers graag terug naar de situatie waarbij uitpubliek welkom is, zowel in Tilburg als in Breda. Helaas heeft een groep supporters zich vorig seizoen zowel in Tilburg als in Breda enorm misdragen. Zowel binnen als buiten het stadion waren er forse ongeregeldheden waarbij politieagenten ernstig gewond raakten. Dit gedrag is onacceptabel.

Daarom hebben de burgemeesters van Breda en Tilburg, de politie, het Openbaar Ministerie en beide clubs besloten de onderlinge wedstrijden dit jaar zonder uitpubliek te spelen. Dit past binnen het ‘Gemeentelijk Handelingskader Veilig en Gastvrij Voetbal’.

“Het is een stap terug. Graag hadden we gezien dat we dit seizoen, het eerste seizoen dat beide voetbalclubs weer in de Eredivisie spelen, uitpubliek hadden kunnen toestaan. De twaalfde man is immers een essentieel onderdeel van onze voetbalcultuur.” stellen beide burgemeesters. “Helaas heeft een aantal supporters dit onmogelijk gemaakt. Wij nodigen de supporters van beide clubs opnieuw uit om via de veiligheidsorganisatie het gesprek op te starten. Met als doel tot een gezamenlijk plan te komen waarbij we in de toekomst weer uitsupporters kunnen toelaten bij de wedstrijden.”

Dit besluit van de twee burgemeesters, het OM, de politie en de clubs geldt voor alle wedstrijden tussen de twee clubs dit voetbalseizoen, dus ook eventuele play-offs of bekerwedstrijden.