Gemeente laat Japanse duizendknoop weghalen

19 april 2023

De gemeente laat vanaf 20 april de zogenaamde Japanse duizendknoop weghalen bij het Bels Lijntje. Deze plant groeit snel en is slecht voor de natuur. Deze plant komt oorspronkelijk niet in Nederland voor.

De Japanse duizendknoop

Aannemer Natuur & Ruimte gaat de planten weghalen bij het Bels Lijntje. Soorten die van nature niet in Nederland voorkomen, noemen we ‘invasieve exoten’. Deze soorten hebben geen last van natuurlijke concurrentie. Doordat ze zo snel groeien zijn ze slecht voor de natuur. Dit is een (inter)nationaal probleem, waar ook de gemeente Tilburg mee te maken heeft. In de gemeente komen verschillende invasieve soorten planten en dieren voor, waaronder de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica). Deze soort is ook bij de provincie Noord-Brabant bekend als Brabantse probleemsoort. Japanse duizendknoop staat erom bekend dat hij moeilijk weg te halen is. De provincie geeft subsidie om de Japanse duizendknoop aan te pakken langs het Bels Lijntje, het stuk tussen de Gilzerbaan en de Bredaseweg. Daar werkt de gemeente samen met huiseigenaren in de buurt.

Uitsteken

De boven- en ondergrondse plantdelen van de duizendknoop, tot ongeveer 50 cm onder de grond, worden verwijderd. Daarna worden de nieuwe planten ieder jaar meerdere malen weggehaald door ze uit te steken. Dat gebeurt netjes, met oog voor de andere natuur langs het Bels Lijntje. En om ervoor te zorgen dat Japanse duizendknoop niet verder verspreidt.