Glasvezelaanleg voor de helft afgerond

18 februari 2022

Ruim 50 procent van alle 73.500 huishoudens in Tilburg is momenteel aangesloten op het glasvezelnetwerk. In maart van 2020 startte KPN met deze klus, die naar verwachting over 2 jaar klaar is. 

de ingebruikname van de hinkelbaan

Bewoners van de stadsdelen Oud-Noord, Noord en Oud-Zuid en een aantal daaromheen liggende wijken hebben ondertussen een aansluiting op het glasvezelnetwerk. In de komende periode worden de wijken Broekhoven, Hoogvenne, Groenewoud, Stokhasselt en Wandelbos aangesloten. Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. 

KPN is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het glasvezelnetwerk. Door de werkzaamheden ondervinden bewoner mogelijk overlast. Om iets terug te doen voor de bewoners, biedt KPN twee hinkelbanen aan. De eerste hinkelbaan is op het schoolplein van basisschool De Koningshaven geplaatst. Deze werd 16 februari door wethouder Rik Grashoff en regiodirecteur Anja de Vos- Biemans (KPN) officiëel in gebruik genomen. 

Meer datagebruik

Wethouder Rik Grashoff (leefomgeving en openbare ruimte): “In elk huishouden neemt het datagebruik sterk toe. We kijken digitale tv, gamen, luisteren muziek via internet en streamen filmpjes. Ook komen er steeds meer slimme apparaten bij. Het datagebruik stijgt in Nederland elk jaar met vele tientallen procenten. Sinds we ook steeds meer thuiswerken als gevolg van de corona-maatregelen is onze behoefte nog extra snel toegenomen. Glasvezel kan die snelle groei en extra behoefte aan en hierdoor is Tilburg klaar voor alle mogelijkheden van het internet. Nu en in de toekomst. Het is dan ook goed om te zien dat de gemeente Tilburg inmiddels al voor de helft is voorzien.”

Anja de Vos- Biemans, Regiodirecteur Zuid Nederland, KPN: “Ik dank de gemeente en het College voor de prettige en respectvolle samenwerking tot nu toe en spreek in vol vertrouwen uit dat we ‘de tweede helft’ op eenzelfde professionele manier met elkaar zullen volbrengen.”

Achtergrond

Enkele jaren geleden is er al een glasvezelnetwerk aangelegd in de Reeshof en de wijken Blaak en Zorgvlied. De aanleg van het glasvezelnetwerk is in 2015 gestaakt. KPN NetwerkNL heeft besloten de aanleg van glasvezel in Nederland en dus ook in Tilburg opnieuw op te starten. Daarover zijn in 2019  samenwerkingsafspraken gemaakt met de gemeente Tilburg. In de komende jaren gaat KPN de gehele gemeente voorzien van glasvezel. Het gaat om een investering van ongeveer 55 miljoen euro.