logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Goed ventileren belangrijk voor uw gezondheid

25 juni 2024

De afgelopen tijd is er veel meer regen gevallen dan normaal. Door die regenval en de gestegen grondwaterstanden, hebben veel mensen last van vocht in hun woning. Of zelfs van water in de kelder, kruipruimte of convectorput.

Dat kan leiden tot schimmel en een slechte luchtkwaliteit in de woning. Zeker als u een kwetsbare gezondheid hebt, is het belangrijk om daarop te letten.

U kunt verschillende dingen doen. Om schimmel en slechte luchtkwaliteit in uw woning tegen te gaan, is het belangrijk om zo veel mogelijk te ventileren. Zo kan het vocht naar buiten. Verwarm uw woning ook voldoende, op minimaal 18 graden. Dit omdat warme lucht meer waterdamp opneemt en afvoert. Op rijksoverheid.nl leest u meer over het goed ventileren van uw woning. 

Als het warmer en droger is, kunt u goed ventileren. Al het vocht dat nog in de grond zit, gaat ook verdampen. Het zal daardoor klam aanvoelen. 

Uw gezondheid


Voor uw gezondheid is het belangrijk om de vochtige of natte ruimtes zo veel mogelijk te ontwijken. Hebt u aanhoudend last van keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling of benauwdheid? Neem dan contact op met uw huisarts. 

Uitzonderlijke situatie


Wateroverlast is erg vervelend. De hoge grondwaterstanden zijn ook uitzonderlijk voor Tilburg. We hebben in onze gemeente normaal gesproken juist meer last van te lage grondwaterstanden (door verdroging). We kunnen de grondwaterstand niet reguleren om wateroverlast tegen te gaan. 

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voor de grondwaterstanden in Tilburg ‘normaal’ zijn. En voor al het water in de bovenste grondlaag ook weg is. We weten niet hoelang dat duurt. Door klimaatverandering krijgen we echter steeds vaker te maken met heel droge of juist heel natte periodes.

Meer informatie in een nieuwsbericht van Waterschap De Dommel en een bericht dat we eerder op deze site publiceerden.  

* Een convectorput is een verlaging in de vloer, afgedekt met een rooster, waaronder een verwarmingselement (bijvoorbeeld een radiator) verborgen zit.