Goede resultaten actie Band op Spanning

29 oktober 2019

4.521 liter brandstof, 17 ton CO₂ en ruim 20 duizend euro is er bespaard met de actie Band op Spanning. Tilburgers konden hun autobanden gratis (laten) oppompen.

Band op Spanning is een van de acties van de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tijdens deze actie, die liep van augustus tot en met oktober, zijn in totaal 1.238 auto's gecontroleerd. Bij 1.022 auto's (83%) waren de banden niet op spanning en zijn de banden opgepompt. Gemiddeld werd er per auto €16,58 bespaard.

Schoner, zuiniger en veiliger rijden

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto's met een te lage bandenspanning. Een auto met een te lage bandenspanning verbruikt jaarlijks 2 tot 5 procent meer brandstof. Dit kost in Nederland ongeveer 150 miljoen liter extra brandstof per jaar en het veroorzaakt 360 miljoen kilo extra CO₂ uitstoot. Daarnaast is de kans dat auto’s met onderspanning ongelukken veroorzaken groter. Dat komt doordat ze een langere remweg hebben en een slechtere wegligging. Ook is de kans op een klapband groter en neemt de slijtage van de banden toe.

Banden op spanning houden

Ook schoner, zuiniger en veiliger rijden? Zorg dat u regelmatig de banden controleert op de juiste spanning. Dat geldt ook voor uw winterbanden. Deze hebben vaak een iets hogere spanning nodig. Kijk op www.bandopspanning.nl voor meer informatie.