Gratis compost op 27 maart

23 maart 2021
Volop aan het scheppen op de milieustraat

(Foto Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Inwoners van Tilburg kunnen op zaterdag 27 maart gratis compost ophalen bij de milieustraten Albion en Hoolstraat. Met deze actie bedankt de gemeente inwoners voor het sorteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

De resten van het GFT-afval zijn een grondstof voor compost. Inwoners die compost willen ophalen (scheppen), moeten zelf zorgen voor verpakkingsmateriaal, een schep en vervoer. De compost kan op vertoon van een milieupas opgehaald worden (zolang de voorraad strekt). Het scheppen van compost kost geen tik op uw milieustraatpas.

Compost en gft-afval

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke manier en verbetert de waterhuishouding. Een deel van het GFT-afval wordt tot compost verwerkt. Het goed scheiden van afval is belangrijk. GFT-afval dat bij het restafval belandt, wordt namelijk verbrand. En wanneer GFT-afval te veel vervuild is (bijvoorbeeld met papier, karton of plastic), kan het niet meer verwerkt worden tot compost. Download de Afvalwijzer app op uw smartphone om te bekijken wat er allemaal bij het GFT-afval mag.

Tips voor de GFT-bak

  • Doe rauwe vlees- of visresten bij het GFT in een biologisch afbreekbaar zakje. Dit voorkomt stank en vliegen/maden. Een stukje kranten- of keukenpapier mag ook
  • Gooi het afval zo droog mogelijk in de GFT-bak. Dit voorkomt stank en maden
  • Thuis composteren? Dat kan, maak bijvoorbeeld een composthoop in de tuin.

Locaties

Milieustraat Albion zit aan de Caledoniastraat 13 in Tilburg (open: 8:00 – 16:30 uur) en de Hoolstraat zit aan de Hoolstraat 2B in Berkel-:Enschot (open: 9:00 – 16:00 uur). Via de webcam kunnen bezoekers zien hoe druk het is bij de milieustraat Albion. Houd rekening met de geldende coronamaatregelen: houd 1,5 meter afstand, gun elkaar de ruimte en geef geen hand.