Gratis compost op zaterdag 26 maart 2022

18 maart 2022
Compost scheppen in je aanhanger

(Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Inwoners van Tilburg kunnen op zaterdag 26 maart 2022 gratis compost ophalen bij de milieustraat Albion en bij manege De Vierhoeven. Met deze actie bedankt de gemeente inwoners voor het sorteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

De resten van het GFT-afval zijn een grondstof voor compost. Wilt u compost ophalen (scheppen)? Zorg dan zelf voor verpakkingsmateriaal, een schep en vervoer. Op vertoon van uw milieupas kunt u maximaal 1m3 compost ophalen (zolang de voorraad strekt). Het scheppen van compost kost geen tik op uw milieustraatpas. Een online afspraak voor milieustraat Albion is niet nodig als u alleen compost komt scheppen. U hoeft dan niet in de rij te wachten. Bij manege De Vierhoeven heeft u sowieso geen afspraak nodig.

Compost en gft-afval

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke manier en verbetert de waterhuishouding. Een deel van het GFT-afval wordt tot compost verwerkt. Het goed scheiden van afval is belangrijk. GFT-afval dat bij het restafval belandt, wordt namelijk verbrand. En wanneer GFT-afval te veel vervuild is (bijvoorbeeld met papier, karton of plastic), kan het niet meer verwerkt worden tot compost. Download de Afvalwijzer app op uw smartphone om te bekijken wat er allemaal bij het GFT-afval mag.

Tips voor de GFT-bak

  • Doe rauwe vlees- of visresten bij het GFT in een biologisch afbreekbaar zakje. Dit voorkomt stank en vliegen/maden.
  • Gooi het afval zo droog mogelijk in de GFT-bak. Dit voorkomt stank en maden.
  • Thuis composteren? Dat kan, maak bijvoorbeeld een composthoop in de tuin.

Locaties

Milieustraat Albion zit aan de Caledoniastraat 13 in Tilburg (open: 8:00 – 16:30 uur). Manege De Vierhoeven zit aan de Sportlaan 15c in Udenhout.