Grond tijdelijk naar Zwaluwenbunders

01 november 2019

Er komt een depot voor de tijdelijke opslag van grond uit gemeentelijke projecten die wachten op een PFAS-keuring. Het college heeft de locatie Zwaluwenbunders hiervoor aangewezen.

De firma J. van Esch B.V. uit Tilburg gaat het tijdelijk gronddepot vanaf november beheren, waarschijnlijk voor ongeveer anderhalf jaar. Het opslaan van de grond moet voorkomen dat bouwprojecten stil komen te liggen.

PFAS

PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen (meer dan 6.000 verschillende) die van nature niet in het milieu voorkomen. PFAS zijn in veel producten toegepast, zoals verf, blusschuim, regenkleding, de antiaanbaklaag van pannen en pizzadozen. Deze stoffen zijn slecht afbreekbaar. Dat betekent dat ze niet snel vergaan, maar lang in de grond en in het oppervlaktewater blijven zitten als ze daarin terechtkomen.

Nieuwe norm

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft gemeenten rond de zomer laten weten dat er een nieuwe, tijdelijke norm is voor PFAS in grond en oppervlaktewater. Er mag sinds 1 oktober 2019 geen grond uit lopende en nieuwe projecten op een andere locatie worden gebruikt, tenzij er een nieuw bodemonderzoek aanwezig is waaruit blijkt dat de gronden niet met PFAS boven de nieuwe norm zijn verontreinigd.
Deze plotselinge verandering van de norm zorgt voor problemen bij tientallen gemeentelijke projecten in Tilburg. Om te voorkomen dat werkzaamheden voor grond-, weg- en waterbouw en stedelijke ontwikkeling stil komen te liggen, heeft het college besloten een tijdelijk gronddepot aan te leggen. De grond kan daar tijdelijk opgeslagen worden, zodat het kan worden onderzocht op basis van de nieuwe normen. Na controle kan deze grond weer verwerkt worden in projecten.

Zwaluwenbunders

Uit onderzoek binnen de gemeente Tilburg blijkt dat Zwaluwenbunders de enige geschikte locatie is voor tijdelijke opslag van gronden. De locatie is per direct beschikbaar. De afgelopen jaren heeft hier ook al grond tijdelijk opgeslagen gelegen dat gebruikt is voor andere projecten. Bovendien is de locatie goed bereikbaar door de ligging aan de Burgemeester Bechtweg.