Herdenking twee jaar corona op 27 februari

28 februari 2022
Burgemeester Weterings en Commissaris van de Koning Ina Adema

(Foto: Joris Buijs)

Afgelopen zondag was het twee jaar geleden dat de 1e coronapatiënt werd opgenomen in Tilburg. Tijdens de herdenking in de Hasseltse Kapel afgelopen zondag stonden Commissaris van de Koning Ina Adema en burgemeester Theo Weterings stil bij de gevolgen van twee jaar corona in Brabant.

De herdenking (volledig of de samenvatting) is terug te kijken via YouTube.

Ervaringsverhalen

Tijdens de herdenking was er ook aandacht voor Long COVID patiënt Marjolein Pauly uit Eindhoven. Zij worstelt nog dagelijks met de gevolgen van het virus. Tilburger Bryan Vreijsen vertelde over ‘Brabant Maatjes’, een initiatief dat eenzaamheid onder jongeren probeert tegen te gaan. Chris Teeken, ondernemer uit Breda, ging in op de gevolgen van corona op zijn sportschool.

Mijmerbankjes

Ook was er tijdens de herdenking een bijdrage uit de zwaar getroffen gemeente Meierijstad. Twee journalisten uit deze gemeente maakten een podcast met coronaverhalen. In de gemeente zijn speciale ‘mijmerbankjes’ geplaatst. Elianne van Elderen uit Best droeg een gedicht voor dat ze schreef in opdracht van de provincie. Zangeres NOEK, student aan Fontys Rockacademie in Tilburg, zong het lied ‘Dat jij er voor me was’, speciaal geschreven voor medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Aan het eind van de herdenking werden buiten de kapel kaarsen ontstoken.

Eerste patiënt

Op 27 februari 2020 werd de allereerste patiënt die met het coronavirus besmet was, opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Precies een jaar later stond Tilburg hierbij stil. O.a. door een dankraam te onthullen en ‘boom van aandacht’ te planten bij het Spoorpark. Op initiatief van 50PLUS was er in Tilburg een herdenking ter nagedachtenis aan alle Brabantse slachtoffers.

De Hasseltse Kapel in Tilburg is van oudsher de plek waar bezoekers terecht kunnen voor rust, bezinning en troost. Op 27 februari was de kapel gesloten voor publiek.