Herstel planten en bomen na droogte

02 augustus 2019

In 2018 hadden we een extreem droge zomer. Door die droogte ging er veel groen in de stad verloren. In het voorjaar van 2019 werd zichtbaar wat de schade was. De gemeente heeft een extra budget van 400.000 euro vrijgemaakt voor de vervanging van bomen en planten.

Meer dan 9000 m2 aan beplanting (planten en struiken) overleefde de droge zomer niet en ongeveer 180 bomen hebben het niet gered.

Veranderend klimaat

In het voorjaar is al een deel van de beplanting vervangen. De periode in de zomer is niet geschikt om aan te planten. Daarom gaat de gemeente in het najaar verder. Bij de keuze van beplanting wordt per locatie gekeken wat het meest geschikt is. Sommige beplanting blijkt onvoldoende klimaatbestendig te zijn, bijvoorbeeld de Rhododendron en de Hortensia. Er worden plantensoorten gekozen die beter tegen extreme hitte en droogte kunnen en  waar veel vlinders en insecten van kunnen leven.

Nieuwe locaties

Helaas is niet altijd direct duidelijk of een boom of plant levensvatbaar blijft. Ook na de inventarisatie van het voorjaar zijn er weer nieuwe locaties in beeld gekomen waar de droogte van vorig jaar toegeslagen heeft. De beplanting op deze locaties wordt later vervangen. Het vervangen van de beplanting loopt tot begin 2020 door.

Huisje Boompje Beter

Wil je weten wat je zelf kunt doen om je tuin waterrijk en koeler te maken? Kijk dan eens op huisjeboompjebeter.nl.