Hoe denken bezoekers over de afsluiting Piushavenkade?

07 september 2021
De Piushaven in de avond

(Foto Suzanne Verhagen)

Om de drukte in de Piushaven in goede banen te leiden is een deel van de Piushaven tot eind oktober in de weekenden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente wil van inwoners weten hoe ze dit vinden.

Daarom lopen er op een aantal dagen enquêteurs in de haven om bezoekers vragen te stellen. Dit doen ze van donderdag 16 september t/m zondag 19 september a.s. telkens tussen 16:00 en 20:00 uur. Vanwege de minder goede weersvoorspellingen, is het eerder aangekondigde enquêteren van donderdag 9 t/m zondag 12 september komen te vervallen.

Verblijf beleven

De gemeente wil weten in hoeverre de afsluiting effect heeft op hoe mensen hun verblijf in de Piushaven beleven. Vinden inwoners het fijn om langer in de Piushaven te blijven als er geen verkeer over de kade rijdt? Draagt de maatregel bij aan een attractieve leefomgeving en een openbare ruimte van hogere kwaliteit? De Piushaven heeft zich ontwikkeld tot een stedelijk gebied dichtbij het centrum waar wonen, werken en recreëren samengaan. 

De route via de Havendijk, Piushaven en Koopvaardijstraat is op bepaalde momenten druk met autoverkeer. Om meer ruimte te geven aan wandelaars, fietsers en terrassen besloot de gemeente dit voorjaar om een deel in de weekenden af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Dit duurt tot eind oktober. Het gaat om de horecakant van de Piushaven, de linkerkant, komende vanaf het centrum. Zeker omdat de horeca de laatste maanden is getroffen door de coronamaatregelen, geeft het de horecaondernemers ruimte om meer gasten op hun terrassen te ontvangen. Bovendien kunnen fietsers en wandelaars door de afsluiting voor gemotoriseerde voertuigen voldoende afstand tot houden tot de terrasbezoekers. 

Aanpassingen openbare ruimte

De resultaten uit het onderzoek zijn niet alleen bedoeld om inzicht te geven in de beleving van de Piushaven met en zonder afsluiting, maar kunnen ook dienen als input voor mogelijke aanpassingen in het ontwerp van de openbare ruimte. Vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met Rob Temme van de gemeente Tilburg via rob.temme@tilburg.nl.