logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Hospitaverhuur biedt veel voordelen

02 juli 2024

Hospitaverhuur helpt het tekort aan studentenkamers terug te dringen. Daarnaast is het een manier voor huiseigenaren om iemand te helpen, en nieuwe sociale contacten te leggen. Echtpaar Maud en Maarten delen hun ervaring: 'Er is weer reuring in huis, nadat de kinderen zijn uitgevlogen.'

Vrijdagmiddag aan de keukentafel bij Maud en Maarten. Wethouder Yusuf Çelik (Wonen) is aangeschoven en luistert geïnteresseerd naar het echtpaar dat vertelt over hun ervaringen als hosts. Hun woning staat in de buurt van de universiteit en sinds afgelopen jaar verhuren ze een kamer aan internationale studenten.
‘Die flyer in de brievenbus was het zetje dat we nodig hadden’

Nadat de zoon en dochter van het echtpaar het huis hadden verlaten waren er dus kamers onbenut in hun woning. Het stel heeft wel een tijdje geaarzeld. “Een flyer die we in de brievenbus vonden van een studente die dringend op zoek was naar een kamer gaf ons echter het laatste zetje,” aldus Maud: “Onze zoon had namelijk al eerder gezegd dat een kamer verhuren een mooie ervaring voor ons zou zijn om in contact te komen met andere culturen en achtergronden. En ook om weer ‘reuring’ in huis te hebben nadat de kinderen uitgevlogen zijn.”

Hospi Housing bemiddelt in de verhuur van kamers. Het koppelt vraag en aanbod aan elkaar en begeleidt huiseigenaren bij het tijdelijk verhuren van een kamer in huis. De vraag naar kamers is groot, er staan ruim 1.800 woningzoekenden ingeschreven via het platform. Het doel is om meer huiseigenaren enthousiast te maken over kamerverhuur. Afgelopen jaar waren er ruim 100 matches en dat is een eerste stap in de goede richting om de druk op de woningmarkt voor studenten te verlichten.

Inmiddels heeft het stel twee keer een kamer verhuurd. Eerst aan een studente uit Brussel en daarna aan een jongen uit Italië. Iedere keer voor een korte periode. “Natuurlijk lever je wel wat privacy in, maar tegelijkertijd vergroot het je horizon en help je een student. Ze worden een soort nieuw onderdeel van je gezin. Je moet het echt ervaren, dan word je vanzelf enthousiast.” volgens Maarten.
In Tilburg bestaat de mogelijkheid om zelfs twee kamers in je woning te verhuren. Daan Donkers van Hospi Housing: “Het is heel eenvoudig te regelen en heeft bovendien belastingvoordelen, als je onder een bepaald verhuurbedrag blijft. En bezwaren die er eerst waren van hypotheekverstrekkers zijn opgelost.”

Wethouder Yusuf Çelik is erg blij met hosts als Maud en Maarten: “Het knelt enorm bij de huisvesting voor studenten. Er is veel vraag naar kamers, vooral in de zomerperiode. Overal in de stad kijken we samen met onze convenantpartners op het gebied van studentenhuisvesting waar we eenheden kunnen toevoegen, maar er is nog steeds meer vraag dan aanbod, zowel van internationale studenten als van studenten uit eigen land.”

Voor Maud en Maarten is het duidelijk. “Wij gaan de kamer zeker weer verhuren aan een student.” 

Meer weten over hospitaverhuur, bezoek de pagina kamerverhuur op deze website
Interesse in het verhuren van een kamer? Bezoek de website van Hospi Housing.