Campagne 'Ik let op wild'

18 april 2019

Onder de titel 'Ik let op wild' is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om automobilisten te vertellen wat ze moeten doen als er plotseling een ree of een wild zwijn oversteekt.

Het is te hopen dat het niet gebeurt: een ree of een wild zwijn dat plotseling de weg oversteekt. Toch kan het gebeuren. En wild steekt zomaar over. Dus er echt op bedacht zijn, is lastig. Plekken waar in de gemeente Tilburg weleens wild oversteekt, zijn: de Gilzerbaan, de Bredaseweg en de Schoorstraat in Udenhout.

Minder hard

Automobilisten die in een bosrijk gebied rijden, doen er verstandig aan om in het donker minder hard te rijden. Als er onverhoopt een dier opduikt, rem dan, houd het stuur recht en als het niet anders kan, rijd het dier dan aan. Dat laatste klinkt hard, maar het is het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken: tegen een boom belandt, of een andere auto heeft geraakt. En dus niet doordat het wild is aangereden.

In Nederland zijn er jaarlijks ruim 8000 aanrijdingen met wild. In Brabant waren dat er in 2018 zelfs meer dan 1500. Op 16 trajecten komen borden met afbeeldingen van herten en wilde zwijnen met de boodschap: wij steken zomaar over. Sommige gemeenten hangen banners op waar wild oversteekt.

Bel de politie

In geval van een aanrijding (en als de bestuurder zelf veilig is), moet er gebeld worden met het algemene nummer van de politie (0900-8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden, om het dier te helpen. Zo nemen ze bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het eventueel gewonde dier op te sporen.

1500 aanrijdingen in Brabant

Vooral nu, in het voorjaar, zijn de dieren actief aan de wandel. De reekalveren worden verstoten door hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium. Tegelijkertijd breekt de paartijd aan en rennen reeën zonder op te letten achter elkaar aan.