Kinderen t/m 17 jaar gratis naar tandarts

05 juni 2020
Kinderen op straat

(Foto Angeline Swinkels)

Kinderen t/m 17 jaar hoeven niet te betalen voor een controle bij de tandarts. Dit valt onder de basisverzekering. Voor deze leeftijd is er geen eigen bijdrage en geen eigen risico.

4 procent van de kinderen in Tilburg gaat niet naar de tandarts. De gemeente wil dit omlaag brengen naar 2 procent in 2024.

Regelmatige controle

"Om je gebit gezond te houden moet het regelmatig worden gecontroleerd. Dat is voor kinderen tot en met 17 jaar zonder kosten. Helaas weten niet alle ouders dat. Dat is jammer", vertelt wethouder Rolph Dols. De gemeente gaat meerdere acties plannen om te zorgen dat meer kinderen naar de tandarts gaan.

Gezonde peutermonden

Ouders die niet met hun kind naar de tandarts gaan, krijgen een brief. Die wordt in het najaar verstuurd. Dan hebben tandartsen de achterstand door corona kunnen wegwerken. Ook loopt er een proefproject Gezonde Peutermonden. Daar doen de consultatiebureaus Hoefstraat en Kruispunt aan mee. Als ouders met hun peuter bij een van die consultatiebureaus komen, is daar ook een mondzorgcoach. Die geeft informatie over het belang van tandenpoetsen en waar je op moet letten bij de voeding. Op dit moment wordt onderzocht of meer Tilburgse consultatiebureaus kunnen meedoen aan het project. Verder gaat de gemeente bij schoolbesturen aandacht vragen voor mondgezondheid.

Ongeveer 10 procent van de jonge kinderen leidt aan ernstig tandbederf. Dat doet pijn en kan leiden tot ontstekingen. Daardoor kunnen kinderen zich lastig concentreren. Ook komen ze daardoor vaker niet naar school. Als de melktanden er te vroeg uit vallen krijgen kinderen moeite met spreken. En daardoor leggen ze minder makkelijk contact met anderen. Ook kunnen rotte melktanden schade opleveren aan het blijvende gebit.

De raad heeft het college toegezegd om aan de slag te gaan met een lokaal tandpreventieplan. Dit plan bevat de acties die hierboven zijn genoemd. Daarbij werkt de gemeente nauw samen met de GGD Hart voor Brabant, zorgverzekeraar CZ en Tandartsenpraktijk Tilburg. Ivo Koenen van CZ: "We willen Tilburg op de kaart zetten als een stad waar mondpreventie voor peuters een vanzelfsprekendheid is."