Koningswei krijgt ruim 2,1 miljoen subsidie 

23 maart 2023

Tilburg krijgt voor Koningswei bijna 2,2 miljoen subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat om 2.185.000 euro voor het project aan het Koningsplein. Koningswei is een ontwikkeling van Amvest, TBV Wonen en de gemeente Tilburg.

Met het subsidieprogramma Impulsaanpak winkelgebieden stimuleert de overheid gemeenten om (delen van) hun winkelgebieden opnieuw in te richten, tot toekomstbestendige gebieden. Koningswei voldoet aan de voorwaarden om leegstand tegen te gaan, meer woningen te realiseren en meer groen toe te voegen aan de binnenstad. 

Wethouder Rik Grashoff: "We zijn erg blij met het toegekende bedrag. Deze zal de realisatie van Koningswei een stap dichterbij brengen. Een ontwikkeling als Koningswei draagt bij aan het creëren van een binnenstad met meer groen, een compacter kernwinkelgebied, minder leegstand en nieuwe woningbouw."

Het project

In de periode tussen 2024 en 2027 transformeert het Koningsplein naar de Koningswei. Er komt een verbinding met de Piushaven, veel groen en zo’n 350 koop- en huurappartementen in twee nieuwe gebouwen. Ook komt er een gastenhuis: een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie met een centrale leefruimte aan de Koningswei. Van de appartementen valt 68% in de categorieën sociale en middeldure huur.

In november 2022 stemde de gemeenteraad in met de plannen. Rond de zomer van 2024 is het Stadsforum klaar en verhuist de markt hier naartoe. De sloop van de gebouwen van TBV Wonen en Amvest aan de zuidzijde van het plein staat gepland voor het najaar van 2024. Aansluitend start de bouw van de nieuwe appartementen, die in 2026 en 2027 worden opgeleverd. Daarna komt het groen en de rest van de openbare ruimte. Een definitief ontwerp hiervoor wordt volgend jaar gemaakt met het planteam Koningswei.