Lagere energiekosten dankzij coaches

20 maart 2020

Vanaf deze zomer zet de gemeente Tilburg energiecoaches in om te helpen bij het verlagen van energiekosten. Ze gaan op bezoek bij mensen die met weinig geld moeten rondkomen.

Deelnemers krijgen een bespaarbox met onder andere radiatorfolie, tochtstrips en een slimme stekkerdoos. Ook geven de coaches praktische tips. Hierdoor kan de energierekening dalen met meer dan 100 euro per jaar.

Minder energie gebruiken is van belang om als Tilburg in 2045 klimaatneutraal te zijn. Een eerste stap is dan om energie te besparen door een aantal dingen anders te doen. Daar helpen de coaches bij. Ze gaan op bezoek bij huurders en bij woningeigenaren met een laag inkomen. Deze mensen krijgen hulp bij het verlagen van hun energiekosten, waardoor zij meer geld kunnen besteden aan andere dingen.

700 bespaaradviezen

De gemeente Tilburg bekijkt na een jaar samen met de woningcorporaties hoe de inzet van de energiecoaches is bevallen. De bedoeling is dat de coaches dan aan ongeveer 700 huishoudens bespaaradviezen hebben gegeven. Werkt deze aanpak goed en zijn de mensen er tevreden over, dan komt er een vervolg. 4 mensen die nu een bijstandsuitkering ontvangen worden als coach ingezet. Zij krijgen zo een betaalde baan en worden opgeleid tot energiecoach.

Op de pagina Energie op deze website staan meer tips over wat u kunt doen om energie te besparen.