Leerlingen basisscholen verbeteren verkeersveiligheid

06 maart 2020

Kinderen van 6 basisscholen hebben hun schoolomgeving verkend op gevaarlijke situaties. Zij gaven tips, werkten deze uit en presenteerden ze aan de klas en aan medewerkers van de gemeente.

Uit de tips blijkt dat kinderen de verkeersborden bij scholen saai en onopvallend vinden. Ook worden drukke oversteekpunten als gevaarlijk ervaren. Kinderen vinden kleur belangrijk: vooral de kleur oranje maakt een duidelijke en vrolijke indruk. De gemeente gaat de komende tijd aan de slag met het advies van de kinderen om zo de verkeersveiligheid bij de 6 scholen verder te verbeteren.

Maatregelen

"Het is goed om te merken dat kinderen actief willen meedenken om de veiligheid rond hun school te verbeteren. De gemeente neemt de tips van de kinderen vanzelfsprekend mee en vertaalt deze naar zichtbare maatregelen in het verkeer. Zo hebben de kinderen zelf gekozen voor oranje verkeersborden en opvallende oversteekplaatsen. Ook worden de belangrijke looproutes naar school voorzien van oranje voetstapjes", aldus wethouder Mario Jacobs (Mobiliteit): "Zo werken we samen aan een veilige leefomgeving."

Kinderen gaven ook aan dat een schoolomgeving schoon moet zijn en dat de onopvallende prullenbakken daar niet aan bijdragen. De prullenbakken krijgen daarom ook een oranje kleur. In het voorjaar gaan 5 scholen die hebben meegedaan 2 prullenbakken per school personaliseren. Dit gebeurt aan de hand van tekeningen van kinderen.

Start werkzaamheden

Op 9 maart starten de werkzaamheden rondom basisschool De Stappen. Basisscholen Oculus, De Wegwijzer, De Triangel, De Lochtenberg en Berkeloo zijn later aan de beurt. De gemeente Tilburg gaat ook komend jaar verder met het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom basisscholen. Alle scholen in Tilburg krijgen hierover een flyer toegestuurd.