Lening voor sportclubs die willen verduurzamen

11 juni 2021
Jongen houdt een balletje hoog

(Foto Angeline Swinkels)

Tilburgse sportverenigingen die hun accommodatie willen verduurzamen, kunnen daarvoor tegen gunstige voorwaarden een lening aanvragen via de gemeente. Met dit geld kunnen bijvoorbeeld het dak en de muren worden geïsoleerd.

Daarnaast kan de lening gebruikt worden voor het opwekken van groene energie door middel van zonnepanelen. Er zijn sportverenigingen die van het gas af kunnen en volledig de eigen elektriciteit kunnen opwekken.

Hoog energieverbruik

Sportaccommodaties verbruiken veel energie. Zo moeten de kantines verwarmd worden en de buitenvelden moeten in de avond goed verlicht zijn om te kunnen trainen. Op basis van energiescans bij verschillende verenigingen zijn maatregelen voor energiebesparing en -opwekking voorgesteld. Als alle voorgestelde maatregelen worden doorgevoerd levert dat bij alle verenigingen samen een besparing van ongeveer 110.000 euro per jaar op. Maar nog veel belangrijker: een vermindering van 775 ton CO2-uitstoot per jaar. 

Bijdrage Klimaatfonds

De verduurzaming is mogelijk door een bijdrage vanuit het Klimaatfonds. Na goedkeuring van de gemeenteraad is er 850.000 euro beschikbaar als lening aan particuliere sportverenigingen in de gemeente Tilburg. Sportservice Noord-Brabant (SSNB) helpt de sportverenigingen met de verduurzaming.

Noodzakelijk

Volgens wethouder Oscar Dusschooten (energietransitie), is verduurzaming noodzakelijk als we een betere wereld achter willen laten voor de volgende generatie. “Stap voor stap werken we samen toe naar een klimaatneutraal Tilburg in 2045. Zo blijft Tilburg ook in de toekomst een fijne plek om te wonen en te leven, en het is ook nog eens goed voor de portemonnee.”

Sportverenigingen die interesse hebben, kunnen het aanmeldformulier invullen op de website ssnb.nl.