Lonne Gosling wint Ad Vinkenprijs

16 maart 2023

De Tilburgse theatermaker, actrice en presentatrice Lonne Gosling kreeg op 16 maart de Ad Vinkenprijs uit handen van wethouder Kunst en Cultuur, Marcelle Hendrickx. "Ze weet te ontwapenen, te ontregelen en te fascineren", aldus de jury.  

De prijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan een maker die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg en aan de culturele identiteit van de stad.

Over Lonne Gosling

Lonne Gosling speelt in voorstellingen van diverse gezelschappen (onder andere van haar eigen gezelschap Cie Perelman, het Tilburgse dans- en theatergezelschap De Kwekerij en Theater Oortwolk). In 2020 maakte ze haar solodebuut met de one-womanshow “Misschien moet ik zelf huilen”. Tijdens de lockdowns in coronatijd startte ze op haar YouTube-kanaal Lonne Goslings Movie Channel met het delen van veelbekeken korte films. Nog iedere week brengt ze een sketch, scene of komisch filmpje. Ook is Lonne onderdeel van Theater Oortwolk. Dit gezelschap biedt leerlingen de kans om door middel van theater in dialoog te gaan met zichzelf en de wereld om hen heen.

Actrice met een groot (droog)komisch talent

Volgens de jury is de Gosling “een complete performer” en “een verrassende, onderzoekende theatermaker op het snijvlak van toneel en cabaret, én een actrice met een groot (droog-)komisch talent. Ze is in staat om haar authenticiteit op een zeer toegankelijke manier te ontsluiten voor een breed publiek. Of ze nu voor doorgewinterde festivalbezoekers staat of voor leerlingen in het VMBO; ze weet haar publiek te ontwapenen, te ontregelen en te fascineren”. 

Wethouder Kunst & Cultuur, Marcelle Hendrickx, “Makers zoals Lonne leveren met hun kleinkunst een mooie bijdrage aan de kunst en cultuur in onze stad. Het is daarom ook geweldig dat we in onze stad van én voor makers de Ad Vinkenprijs nu weer live kunnen uitreiken en, in dit geval, Lonne Gosling daar ook letterlijk het podium voor kunnen geven.”

De winnares zelf is blij verrast met de prijs. “Ik had dit niet zien aankomen en ben er heel blij mee. Ik voel mij gezien en het stimuleert enorm. Ook zet het mij aan het denken. Wat
wil ik nog meer doen binnen de kleinkunst en met wie wil ik samenwerken? Ik heb veel ideeën, maar nu wil ik vooral veel (toneel)spelen en richt ik mij op mij Youtube-kanaal: Lonne’s Movie Channel. In de nabije toekomst maak ik ook een tweede solovoorstelling”.

Over Ad Vinken

De Ad Vinkenprijs is vernoemd naar Ad Vinken, een voormalig ambtenaar en bekende Tilburgse muzikant en cabaretier. De prijs bestaat naast de waardering voor Lonne haar werk uit een geldbedrag van 2.500 euro. De Schouwburg en Concertzaal Tilburg verdubbelen dit prijzengeld.