Maawmuur weg uit het centrum: zoektocht naar nieuwe locatie

09 maart 2022

Tilburg doet het tijdelijk even zonder de Maawmuur. De muur is op 9 maart gedemonteerd en wordt 10 maart weggehaald van de plek waar het kunstwerk al bijna 10 jaar staat: naast het Paleis-Raadhuis. Waar de De Maawmuur terecht komt is nog niet bekend.

De Maauwmuur op de huidige plek op het Willemsplein

(Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Wethouder Marcelle Hendrickx: “We zoeken naar een locatie die het kunstwerk verdient. Er zijn verschillende plekken mogelijk.”

Nieuwe locatie

Naar een nieuwe locatie wordt nog volop gezocht. Dit doet de gemeente samen met kunstenares Miranda Poel. Dat is lastig, want een kunstwerk van 40 meter lang en 4 meter hoog zet je niet zomaar ergens neer. Marcelle Hendrickx: “Het kunstwerk moet op meerdere manieren ‘passen’. Het moet een ruime locatie zijn, waar men op afstand de tekst kan lezen. Maar het moet ook een plek zijn waar voldoende publiek langs komt.” Miranda Poel: “Ook ik hoop op een mooie plek in de open ruimte. Waar hij ruimte krijgt in een omgeving waar mensen de tijd en de afstand kunnen nemen om de tekst te ontcijferen en over inhoud en vorm kunnen contempleren”.
 
Overigens is het verwijderen van de Maawmuur zelf al een hele klus. Het lukt niet om het 40 meter lange kunstwerk in z’n geheel te verwijderen. Het wordt uit elkaar gehaald en in delen verwijderd. De op het kunstwerk gemonteerde postbussen komen niet terug. 

‘Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets’

Miranda Poels maakte de Maawmuur in samenwerking met Ad Roefs. De muur bestaat uit stalen letters die samen de tekst vormen ‘Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.’ Volgens de (Groningse) kunstenaar Miranda Poel zijn er twee zaken opvallend aan Tilburg: dat er zoveel ‘gemaawd’ wordt, maar vooral ook dat aangekaarte zaken vaak worden opgelost. Een ode aan het tonen van initiatief dus.