Mantelzorgers in het zonnetje

11 november 2021
Mantelzorgers aan tafels tijdens de High Tea

Woensdag 10 november was het de dag van de Mantelzorg. Een dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. ContourdeTwern organiseerde met de Gemeente Tilburg en Resto van Harte een speciaal evenement voor Tilburgse mantelzorgers. 

Tilburgse mantelzorgers waren uitgenodigd voor een uitgebreide High Tea of diner bij Wijkcentrum de Symfonie. Tijdens deze activiteit werd er aandacht besteed aan de inzet van alle mantelzorgers en hoeveel ze doen voor hun familie en vrienden. Onder het genot van lekker eten en entertainment wisselden mantelzorgers ervaringen uit. 

Je bent mantelzorger als je onbetaald en vaak langdurige zorg verleent aan zieke familieleden of vrienden. Denk bijvoorbeeld aan verzorging of ondersteuning bij dagelijkse taken. Mantelzorgers zijn onmisbaar voor hun dierbaren en voor onze maatschappij. 

Wethouder Rolph Dols, gastspreker tijdens het evenement: “Wij als gemeente waarderen de inzet van mantelzorgers enorm. Mantelzorg is een onmisbare aanvulling op reguliere zorg. Mantelzorgers maken het mogelijk dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Mantelzorg is een dankbare, maar vaak ook zware en eenzame taak. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen de gaan – met name begin vorig jaar - maken mantelzorg extra moeilijk. Zeker voor degenen die voor iemand zorgen die níet bij hen in huis woont.”

Mantelzorgtest

Als mantelzorger kan het lastig zijn om de balans te bewaken tussen de zorg voor een naaste en aandacht en tijd voor jezelf. De Mantelzorgtest laat zien welke organisaties eventuele zorg(taken) uit handen kunnen nemen. Dit kan aanbod zijn van ContourdeTwern, maar ook Thebe, de Wever, huisartsen en Expertisecentrum Familiezorg (Exfam) kunnen helpen. Ben jij een mantelzorger en kan je hulp gebruiken? 
Doe de Mantelzorgtest

Mantelzorgwaardebon

Mantelzorgers van inwoners van de gemeente Tilburg kunnen ook een mantelzorgwaardebon krijgen, als blijk van waardering. Bijvoorbeeld voor een bos bloemen, een Fashioncheque, lekkernijen van Prins Heerlijk of een bezoek aan de bioscoop. Een mantelzorger kan maximaal 1 bon per jaar krijgen.
Lees meer over mantelzorg en vraag de waardebon op de pagina Mantelzorg en vrijwilligers.