Mantelzorgtest landelijk ingezet

14 januari 2021
Oudere vrouw leunt op jongere vrouw.

De Mantelzorgtest wordt landelijk in gebruik genomen, na een proefperiode in Breda, Moerdijk en Tilburg. Mantelzorgers krijgen door de test inzicht in hun taken, waardoor overbelasting kan worden voorkomen.

Mantelzorg is vaak intens. Mantelzorgers nemen regelmatig meerdere taken op zich: boodschappen doen, administratie, vervoer naar het ziekenhuis, huishoudelijke taken en zorg voor een familielid of naaste. Het wordt niet altijd herkend als mantelzorg, veel mensen ‘doen het gewoon’. Maar het risico op overbelasting is groot, vooral wanneer de zorg langer duurt. Mantelzorgers trekken vaak pas aan de bel als het water aan de lippen staat. Het is belangrijk om hen eerder te laten inzien welke taken zij hebben, hoeveel tijd dat in beslag neemt, hoeveel tijd er over blijft voor waardevolle momenten samen en waar ondersteuning voor gevraagd kan worden. Dat kan met de Mantelzorgtest. 
 
Bent u mantelzorger? Doe dan hier de Mantelzorgtest. 

Ondersteuning 

Gemeente Tilburg wil mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen. Daarom is in 2019 samen met CZ de mantelzorgtest ontwikkeld. Ook in Breda en Moerdijk is deze test verder vormgegeven. Mantelzorgers krijgen naast inzicht in alles wat zij doen, ook gericht tips en ondersteuning aangeboden van organisaties uit de regio. Voor Tilburg zijn dit onder andere ContourdeTwern, Thebe, De Wever, huisartsen en Exfam. Op deze manier krijgen mantelzorgers ondersteuning bij het vinden van een juiste balans, zodat er ook ruimte overblijft voor henzelf, hun gezin en hobby’s. 
 
Rolph Dols, wethouder zorg, welzijn en gezondheid in Tilburg: “De mantelzorgtest is een goed voorbeeld van hoe zorgverzekeraars en gemeenten samen verschil kunnen maken. In deze tijd staan mantelzorgers onder grote druk. Juist dan is het belangrijk dat zij goed voor zichzelf blijven zorgen en zich realiseren wat er op hun bordje ligt. De mantelzorgtest is daarbij een goed hulpmiddel gebleken.“

Landelijke politiek

Ook vanuit de landelijke politiek is aandacht voor zowel de waardering als de overbelasting van mantelzorgers. De Mantelzorgtest is door 50PLUS bestempeld als een van de meest waardevolle initiatieven, die in iedere gemeente beschikbaar moet zijn. Dankzij het initiatief van 50PLUS wordt de komende 2 jaar in totaal 2 miljoen euro geïnvesteerd in mantelzorgondersteuning.