Masterplan Van Gogh Nationaal Park ingediend bij minister

30 maart 2020

Overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven hebben maandag een masterplan voor het Van Gogh Nationaal Park ingediend bij minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het aan te wijzen gebied ligt centraal in Brabant en moet een visitekaartje worden voor heel Nederland. De 40 partners, waaronder de gemeente Tilburg, dienden het masterplan in  op de geboortedag van Vincent van Gogh (30 maart).. Het wordt het eerste Nationaal Park 'nieuwe stijl' in Nederland, met meerwaarde voor de natuur, de mensen en de regionale economie in Brabant. De formele aanvraag is ingediend door de Provincie Noord-Brabant.

Van Gogh als inspiratiebron


Vincent van Gogh is internationaal de bekendste Brabander. Hij is er geboren en heeft een kwart van zijn werk hier gemaakt. Er zijn bijna 40 erfgoedlocaties te vinden, zoals watermolens, pastorieën en kerktorens die hij heeft geschilderd. Ook het landschap dat hij schilderde is hier nog te beleven. “Met dit ‘kompas’ bouwen we samen aan het landschap van de toekomst, met Van Gogh als inspiratiebron", aldus wethouder Mario Jacobs. Niet in de stijl van vroeger, maar op een eigentijdse manier, met innovatieve oplossingen en inzet van hedendaagse designers, ontwerpers en kunstenaars.”

Ongeveer een kwart van Brabant


Het totale gebied beslaat zo‘n 120.000 hectare, ongeveer een kwart van Brabant, met als ruggengraat een uniek bekenlandschap. Daarin liggen ruim 30.000 hectare natuurgebieden, waarvan een groot deel Natura-2000 gebieden, zoals de Loonse en Drunense Duinen en de Kampina/Oisterwijkse Vennen. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden.

'Trots op dit gebied'


In Tilburg betreft het park onder andere Landschapspark Pauwels in Tilburg Noord. “De partners zijn trots op dit gebied en willen dit versterken", aldus Yvo Kortmann, voorzitter van de stuurgroep.  Ze zijn ervan overtuigd dat Van Gogh NP als sterk merk een belangrijke kwaliteitsimpuls levert voor versterking van natuur en landschap en  voor ondernemers.

Het masterplan is te lezen op de website van het Van Gogh Nationaal Park. Daar is ook een kaart van het gebied te vinden en een lijst van alle betrokken partners.