Meer aandacht voor eenvoudige taal

30 september 2021
Gon Mevis en Esmah Lahlah ondertekenen aanpak

Foto: Dolph Cantrijn

11 regiogemeenten en verschillende maatschappelijke organisaties ondertekenden 29 september de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’. Hiermee wil het Taalnetwerk Midden-Brabant meer aandacht voor eenvoudige taal.

De aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’ vervangt het Taalakkoord uit 2017. De gemeenten en organisaties die de aanpak hebben ondertekend, beloven dat zij zich de komende 4 jaar aan een aantal regels houden. Zo wordt van hen verwacht dat ze in duidelijke taal schrijven en praten, dat ze de doelgroep herkennen én mensen doorsturen naar een Taalhuis. Ook staat in de aanpak dat het voor mensen mogelijk moet zijn iemand te spreken te krijgen, in plaats van een bandje te horen aan de telefoon. De nieuwe aanpak is belangrijk, want er zijn in Midden-Brabant nog altijd veel mensen die lezen, schrijven, rekenen en computeren moeilijk vinden. 1 op de 6 mensen vanaf 16 jaar heeft hier moeite mee.

Taalnetwerk helpt   

De aanpak is bedacht door het Taalnetwerk Midden-Brabant, samen met de 11 gemeenten. Het Taalnetwerk helpt de organisaties die een handtekening hebben gezet met de uitvoering van het plan. Zo kunnen organisaties folders en posters krijgen en is het mogelijk om via het Taalnetwerk trainingen te volgen. Bijvoorbeeld over het herkennen van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, of een training Heldere Taal. 

Niet goed kunnen meedoen

Gon Mevis, voorzitter van het Taalnetwerk Midden-Brabant: “Veel mensen vinden het moeilijk om met bedrijven en gemeenten te communiceren. Dat moet veranderen. Het is best lastig om mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden te bereiken, maar samen gaan we die zoektocht aan.” Wethouder Esmah Lahlah van de gemeente Tilburg: “Teveel mensen kunnen door hun taalachterstand niet goed meedoen in het dagelijks leven. Daarom moeten wij als gemeente stilstaan bij de taal die wij gebruiken. Begrijpelijk schrijven en spreken is belangrijk voor álle mensen.”    

Sluit ook aan

De gemeenten Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Heusden, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen en ContourdeTwern, Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Heusden, Theek 5, MST, Koning Willem I College en ROC Tilburg hebben op 29 september een handtekening gezet.

Natuurlijk is er altijd ruimte voor meer organisaties die willen meedoen. Interesse in de aanpak Midden-Brabant maakt het duidelijk’? Mail naar noesjka@taalhuismb.nl of bel met 088 60 50 60 4.