Meerjarige subsidie voor 4 culturele instellingen

15 maart 2021
Natuurmuseum Brabant

Factorium, Art-fact, CiST en Natuurmuseum Brabant krijgen in de periode 2021-2024 samen ruim 5 miljoen euro subsidie per jaar van de gemeente. CiST is onlangs aangemerkt als basisvoorziening op het gebied van cultuur. De andere 3 instellingen waren dit al.

De subsidie is bedoeld voor het uitvoeren van de reguliere taken. In het Cultuurplan 2021-2024 zijn 14 culturele instellingen benoemd tot basisvoorziening. De besluitvorming over subsidie aan de overige basisvoorzieningen volgt op een later moment. Wethouder Hendrickx: “De gemeenteraad en het college zien deze instellingen als het fundament van de Tilburgse culturele infrastructuur. Hiermee bedoelen we dat zij een belangrijke rol spelen in de keten van scheppen, produceren, presenteren en publieksafname in Tilburg op het gebied van kunst en cultuur. We zijn blij dat we ze hiermee opnieuw zekerheid kunnen geven, zeker in deze onzekere Corona-tijden hebben culturele instellingen dat meer dan ooit nodig.” 

Meerjarige subsidie

De gemeente geeft de instellingen een meerjarige subsidie. Zo onderstreept de gemeente hun artistiek-inhoudelijk- en organisatorisch belang en geeft de gemeente meer financiële zekerheid. De meerjarige subsidie maakt het voor de instellingen makkelijker om van andere financiers, zoals sponsoren en banken, een bijdrage te ontvangen. In deze onzekere tijden door corona is dat zeker geen overbodige luxe. Het college besloot 12 maart dat CiST tot de basisvoorzieningen hoort.

Subsidie

De jaarlijkse subsidie per instelling is als volgt:

  • Factorium: 2.737.556 euro
  • Art-fact: 606.506 euro
  • Cultuur in School Tilburg (CiST): 552.055 euro
  • Natuurmuseum Brabant: 1.129.184 euro