Militaire onderscheiding voor Frans Hamers

14 februari 2022

Burgemeester Weterings reikte op 11 februari postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uit aan de nabestaanden van Frans Hamers. De heer Hamers overleed in 1993 op 84e jarige leeftijd.

Foto van dhr. Hamers met op de tafel de onderscheiding

Frans Hamers krijgt deze onderscheiding voor de periode dat hij gemobiliseerd was voor de grensbewaking bij Deurne (10 april 1939 tot 10 mei 1940), de periode voor de bezetting van Nederland. De heer Hamers voldoet aan het diensttijdcriterium, omdat hij in het tijdvak na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste 6 maanden in werkelijke dienst is geweest. Bij de uitreiking waren de 3 zonen en dochter van dhr. Hamers aanwezig.

Hamers - van Hooff

Het gezin Hamers woonde vroeger in de Heuvelstraat 50, het pand waar nu de FEBO zit. Ze hadden daar vanaf 1937 een zaak in koffers en lederwaren (Hamers-van Hooff). Deze zaak was een begrip in Tilburg. Het gezin Hamers woonde boven de winkel.

Mobilisatie Oorlogskruis

Deze onderscheiding is ingesteld in 1948. Hij is voor militairen die dienst hadden tijdens de periode  1939 – 1945. In de vormgeving is de militaire inzet tegen de bezetters van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden tijdens de Tweede Wereldoorlog tot uitdrukking gebracht. Het versiersel hangt aan een paars lint met een oranje middenbaan. Paars is de liturgische kleur van de rouw, waarmee de donkere periode van oorlog en bezetting wordt gesymboliseerd. Het paars wordt doorkliefd door een oranje baan; dit is het symbool voor de trouw aan en de verbondenheid met het vaderland. Op de achterkant van het kruis staat de tekst: ‘Den Vaderlant Ghetrouwe’.