Mondkapjes voor de Voedselbank

15 oktober 2020
Mondkapje bij de naaimachine

De gemeente Tilburg vindt het belangrijk dat alle inwoners mondkapjes kunnen dragen, ongeacht hun financiële situatie. Daarom zitten er binnenkort mondkapjes in de pakketten van de Voedselbank in Tilburg.

De gemeente bestelde 2.500 mondkapjes bij 2 sociaal-maatschappelijk initiatieven in Tilburg: Stichting Sierra Leone Youth Initiative en Green Bag Lady. 

Abubakarr Bangura, voorzitter van de Stichting Sierra Leone Youth Initiative: “De mondkapjes zijn gemaakt in het naaiatelier van de SLYI in Sierra Leone. Zo leren Sierra Leoonse jongeren een vak en stimuleren we hun ondernemerschap. We helpen hen om samenwerkingen om te zetten met de kledingsector in Sierra Leone. Door de steun vanuit Tilburg kunnen zij in deze economisch moeilijke tijd, en ook na de pandemie, in hun inkomsten voorzien.”

Greta Nijenbanning van Green Bag Lady: “Bij het Green Bag Lady project werken we samen met cliënten van Amarant, vrijwilligers en allerlei instanties aan het maken van tasjes van gedoneerde stoffen. Deze tasjes geven we gratis weg in ruil voor de belofte om plastic of papier wegwerptasjes te weigeren bij het winkelen. Ons motto is: 'we willen de wereld veranderen. Een tasje per keer.' Maar voor nu verbreden we dat met plezier naar mondkapjes. We zijn blij dat de gemeente Tilburg naast de gezondheid van haar inwoners ook duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.”

Wethouder Esmah Lahlah (Bestaanszekerheid en Mondiale Bewustwording) vult aan: “Ik ben trots op hoe we op deze manier een aantal prachtige Tilburgse initiatieven, die invloed hebben tot ver buiten onze stad, met elkaar kunnen verbinden. Met als resultaat dat in Tilburg ook mensen die het financieel moeilijk hebben, gebruik kunnen maken van mondkapjes. En niet zomaar een mondkapje, maar een uniek mondkapje met een eigen verhaal. Op deze manier verbinden we bovendien onze ambitie om perspectief te bieden op bestaanszekerheid met diezelfde ambitie in Sierra Leone. Zo werken we dus ook aan mondiale bewustwording.”

De mondkapjes worden op dit moment gemaakt en zullen de komende weken worden uitgedeeld door de vrijwilligers van de Voedselbank. Als er mondkapjes overblijven, dan worden deze verspreid over andere maatschappelijke instellingen om uit te reiken aan hun bezoekers.