Monument herdenking slavernijverleden onthuld

01 juli 2022

Keti Koti is de jaarlijkse feestdag rond de afschaffing van de slavernij. Tijdens deze viering op 1 juli wordt in Tilburg het nieuwe Monument herdenking slavernijverleden onthuld op het Johan Stekelenburgplein.

Tekening van het slavernijmonument op het Johan Stekelenburgplein

Het bronzen monument is ontworpen door Dedden & Keizer. 2 opengebroken schakels verbeelden de ketenen die gebroken zijn. Daarop zien we een realistisch vormgegeven jong meisje, met een rechte rug en schouders. Ogen gesloten, hand op de schakel, in een moment van bezinning en in contact met het verleden. De bolletjes op haar hoofd en lichaam verwijzen naar glazen kralen, die indertijd gebruikt werden als betaalmiddel. Het jonge meisje verbeeldt een hoopvolle toekomst.

Begrip en erkenning

Eardly van der Geld, voorzitter van Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg: “De vraag naar een herdenkingsmonument leeft al enige tijd bij een deel van de voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Tilburgers. Het monument is een plek voor herbezinning en kennismaking en is ook een blijk van begrip en erkenning.” 
Carla Mohammed, voorzitter van Stichting Comité 30 juni 1 juli Tilburg: “Laten we ervoor zorgen dat het monument zal bijdragen aan een brede dialoog over de slavernij en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. Want nog steeds is er sprake van racisme, discriminatie en achterstelling van zwarte medeburgers. Laten we met elkaar werken aan een inclusieve samenleving.” 

De onthulling

Burgemeester Theo Weterings en Commissaris van de Koning Ina Adema onthullen het monument. “Het monument vertelt over gevangenschap en lijden, maar is tegelijkertijd hoopvol, modern en toekomstgericht. Met het monument erkennen we het slavernijverleden. Het is een plek om te herdenken en om samen de vrijheid te vieren”, aldus Theo Weterings. Ina Adema vult aan: “Het monument is een zichtbare erkenning voor het leed van mensen die tot slaaf gemaakt zijn. Tegelijkertijd staat het monument symbool voor een toekomst waarin we ons met elkaar verbinden.”

Achtergronden

Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Burgemeester Theo Weterings kondigde het monument aan tijdens de 1e officiële herdenking in Tilburg, op 1 juli 2018. Vervolgens hebben de Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg en de Stichting Comité 30 juni-1 juli Tilburg een commissie gevormd. Deze commissie is begeleid door Kunstloc Brabant. De commissie heeft de uitgangspunten benoemd en drie kunstenaars gevraagd om ideeën uit te werken. Nadat het algemeen publiek een voorkeur mocht uitspreken, is de keuze gevallen op het ontwerp van Dedden & Keizer.