Muurschilderingen in de Eikstraat en Thomas van Aquinostraat

13 september 2022

(Foto's: Simone Haneveer en Wilfried Scholtes)

Tilburg is 2 nieuwe muurschilderingen rijker. De Tilburgse kunstenaars Marije Maria en Abd Alkader maakten de schilderingen in de Eikstraat en de Thomas van Aquinostraat.

Kunstenaar Marije Maria maakte een muurschildering in de Eikstraat en haalde haar inspiratie uit het nummer ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong. De muurschildering in de Thomas van Aquinostraat is gemaakt door kunstenaar Abd Alkader. Hij is geïnspireerd door de gastvrijheid van de wijk naar de nieuwe bewoners. De vogels op het kunstwerk staat symbool voor de nieuwkomers en het meisje voor de oorspronkelijke bewoners.

Nieuwkomer

Abd Alkader zegt over de schildering in de Thomas van Aquinostraat. “Het meisje op de schildering vertegenwoordigt de ‘witte’ Nederlander die al sinds jaar en dag in de wijk woont. De vogel staat voor de nieuwkomer die uit alle delen van de wereld kan komen, gevlucht van het ene bos naar het andere. Het snoepje dat het meisje geeft aan de vogels staat voor de snoepwinkel die jaren in dit huizenblok gevestigd is geweest. Tevens geeft deze schildering aan hoe harmonieus de bewoners met elkaar omgaan, wederzijds respect en begrip. Een mooie multiculturele wijk waar verschillen als positief gezien worden. Deze schildering beslaat de geschiedenis van de wijk.”

Trompetspeler

Marije Maria: “Ik heb inspiratie gehaald uit het nummer 'what a wonderful world' van Louis Armstrong. Je ziet een trompetspeler (geïnspireerd op Louis Armstrong). In plaats van muzieknoten komen er bloemen uit zijn trompet, geïnspireerd op de tekst van 'What a wonderful world': "I see trees of green, red roses too. I see them bloom, for me and you. And I think to myself, what a wonderful world".  Om het genieten van de wereld, de muziek en het vrolijke gevoel weer te geven. Om hem heen staan bomen. Links zie je een dansende vrouw die aan het genieten is van de muziek. Persoonlijk vind ik dit beeld goed passen in een groene omgeving met bomen in de Bomenbuurt. Het laat het vrolijke, fijne gevoel wat je krijgt van jazzmuziek zien. Hier sluit het nummer 'what a wonderful world' heel mooi bij aan.

Fijne leefomgeving

De gemeente voerde in 2019 en 2020 experimenten uit in de openbare ruimte, gericht op een fijnere leefomgeving voor Tilburgers. Eén van deze experimenten is het aanbrengen van muurschilderingen op muren die wel wat levendigheid en kleur konden gebruiken. Tien muurschilderingen verschenen op verschillende plekken in de stad. Inwoners én bezoekers reageerden erg positief op de muurschilderingen. Daarom besloot de gemeenteraad om dit project de komende vier jaar voort te zetten.