logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Muurschilderingen ter ere van Special Olympics onthuld in Breda en Tilburg

31 mei 2024

Vandaag zijn twee bijzondere muurschilderingen onthuld ter ere van de Special Olympics Nationale Spelen 2024 in Breda en Tilburg. De muurschilderingen zijn ontworpen door kunstenaars met een verstandelijke beperking en zijn te zien op locatie bij Sporthal Bress in Breda en bij zorginstelling Amarant in Tilburg.

Deze kunstwerken zijn bedoeld als een fysieke herinnering aan het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. De Special Olympics Nationale Spelen zijn over 2 weken.  

Kunst met een boodschap

De muurschilderingen zijn gezet door Blind Walls Gallery en ontworpen door kunstenaars van de Herenplaats uit Rotterdam, een atelier waar kunstenaars met een verstandelijke beperking werken. De muurschildering in Tilburg (zie foto) is gemaakt door Remco Roggeveen en geplaatst door Erik Veldmeijer. Het feit dat Remco zelf ooit als hockeyer heeft deelgenomen aan de Special Olympics voegt een extra laag toe aan zijn kunstwerk. Zijn gebruik van kleurpotlood en zijn bijzondere kleurgevoeligheid komen tot uiting op de muur bij zorginstelling Amarant.

Amarant

De locatie van de muurschildering in Tilburg is zorgvuldig gekozen. Afgelopen week werd de muurschildering geplaatst bij Amarant, een zorginstelling die zich richt op mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de onthulling hebben de ambassadeurs van de Special Olympics samen met de wethouders het laatste stukje schilderwerk voltooid. 

Wethouder Maarten van Asten (Sport), benadrukt het belang van de muurschilderingen: “Het mogen organiseren van de Special Olympics Nationale Spelen is een hele grote eer. De Spelen passen helemaal bij de inclusieve waarden waar Tilburg voor staat; iedereen kan hier meedoen en krijgt de kans om te schitteren, op welk gebied dan ook. Deze muurschildering is daar een fysieke herinnering aan.”

Special Olympics  

De Special Olympics Nationale Spelen vinden plaats van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni. In Tilburg staan de sporten beachvolleybal, bowlen, golf, handbal, hockey, korfbal, open water zwemmen, paardrijden, voetbal, wielrennen en zwemmen op het programma. Vrijwilligers zijn nog van harte welkom! 

Bezoek de website specialolympics2024.nl voor meer informatie