Nestkasten op bedrijventerreinen

21 februari 2020

Op bedrijvenpark Kraaiven is symbolisch de eerste nestkast voor koolmezen opgehangen. Koolmezen helpen tegen de eikenprocessierups en bij de vergroening van bedrijvenparken.

De nestkast werd opgehangen door Vivisol, Vitaal Kraaiven en Vossenberg, Stichting MOED en Van Helvoirt Groen. Vanuit Green Deal kwam het initiatief om nestkasten tegen de processierups op te hangen.

Er worden ook bloemzaden uitgedeeld, waarmee natuurlijke vijanden van de rups worden aangetrokken, zoals sluipwespen. De bedrijven kunnen dat op hun eigen terrein zaaien. Om koolmezen aan te trekken, is het van belang dat het hele gebeid groener wordt. Dat heeft dan weer als voordeel dat het groen de luchtkwaliteit verbetert, werkt tegen hittestress en zorgt voor wateropvang en meer biodiversiteit. Daarnaast zijn groene terreinen aantrekkelijker en fijner om te verblijven. Voor de vergroening kunnen bedrijven op de industrieterreinen ondersteuning krijgen vanuit de Green Deal.

Ondernemers die hulp of suggesties willen bij het vergroenen van hun eigen terrein kunnen contact opnemen met Nicole van Hoof.

Eikenprocessierups

De koolmees is de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarom deelt de gemeente 1500 nestkastjes uit in de groepen 3 en 4 op scholen in de Reeshof. Hier was veel overlast van de rupsen. De kinderen kunnen de kastjes versieren, maar er zit ook een duidelijke en kindvriendelijke instructie bij waar en hoe je ze op moet hangen.

De gemeente gaat binnenkort ook aan de slag met het preventief spuiten van de eikenbomen om de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken. Kijk voor meer informatie op de pagina over het bestrijdingsplan.

De vogelbescherming geeft tips voor het zelf maken van een nestkastje. De kastjes kunnen op hun website ook besteld worden.