Nestkastjes tegen eikenprocessierups in Reeshof

23 april 2020
Mario en het nestkastje

De gemeente start een proef in de Reeshof om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden. Hiervoor worden 1500 nestkastjes opgehangen in het stadsdeel.

Door de nestkastjes verbeteren de omstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de rups, zoals koolmeesjes en roodborstjes. De eerste nestkastjes worden door Brouwers Groenaannemers opgehangen. Daarnaast zijn er nog ongeveer 1000 gratis nestkastjes beschikbaar voor de inwoners van de Reeshof. Hiervoor geldt: op is op.

Aanvragen

Bewoners die een nestkastje willen, kunnen deze aanvragen via de website van Brouwers. Het kastje wordt dan thuisbezorgd met een instructie over het ophangen, het beheer en het registreren van het nestkastje. Het nestkastje moet bijvoorbeeld niet op een eikenboom gehangen worden, maar wel in de buurt van een eik. Om de resultaten te kunnen meten, vraagt de gemeente om de nestkastjes te registreren. De kinderen kunnen het nestkastje beschilderen en hier een prijs mee winnen.

Oorspronkelijk was het plan om 1500 nestkastjes te verspreiden in de groepen 3 en 4 van de basisscholen in de Reeshof. Door de sluiting van de scholen vanwege het Coronavirus kon dit niet doorgaan. Omdat de vogels meerdere nesten maken, komt deze oplossing nog op tijd.

Meer informatie over de aanpak van de eikenprocessierups in Tilburg staat op de informatiepagina op deze website.