Nieuwe regels voor uitstallingen

21 juni 2019

Het college heeft nieuwe regels opgesteld voor zogenoemde uitstallingen in de stad. Voorbeelden daarvan zijn reclameborden, koopwaar, bankjes of plantenbakken die op de stoep staan.

Het aantal neemt de laatste jaren toe. Ze vormen vaak obstakels waardoor mensen in een rolstoel, met een rollator of een kinderwagen moeten uitwijken naar de rijbaan. Op verzoek van de stad is het uitstallingenbeleid tegen het licht gehouden. De nieuwe regels zijn tot stand gekomen in overleg met winkeliers, horeca, TOG (Tilburgs Overleg Gehandicapten) en de Omgevingscommissie. Het Binnenstadsmanagement (BMT) en de gemeente Tilburg hebben 2 brainstorms met ondernemers gehouden over het nieuwe beleid.

Op dinsdag 18 juni 2019 is het nieuwe uitstallingenbeleid vastgesteld door het college. Dit beleid biedt ruimte aan ondernemers voor uitstallingen en zorgt tegelijk voor het vergroten van de toegankelijkheid, de veiligheid en de aantrekkelijkheid van de binnenstad. De nieuwe regels gaan per direct in.

Nieuwe regels

Het centrum is voor uitstallingen verdeeld in 2 gebieden: het kernwinkelgebied en het overige deel van het centrum. In dat hele gebied is het niet toegestaan om stoepborden, ballonobjecten en straatbekleding zoals een loper te plaatsen. Er mogen wel stoelen, banken, plantenbakken of andere uitstallingen staan, als ze niet te groot zijn. In de kernwinkelstraten mag geen koopwaar worden aangeboden, behalve planten en bloemen. In het overige deel van het centrum mag dat wel. Uitstallingen mogen alleen tijdens openingstijden buiten staan.
Hieronder twee infographics met uitleg:

Bezorgscooters

De gemeente wil een binnenstad die voor iedereen toegankelijk is. De laatste jaren neemt het aantal ondernemers met een bezorgservice toe. Een deel van de bezorgscooters en bezorgfietsen wordt gestald in het openbaar gebied. Dit zorgt voor een rommelig beeld in de binnenstad. En soms staan de scooters en fietsen ook in de weg op de stoep. Een deel van het centrum is tot stallingsverbodszone aangewezen. In dit gebied mogen geen fietsen of bromfietsen staan buiten de plekken die daarvoor aangewezen zijn. Ondernemers hebben hierover bericht gehad. Ze krijgen tot 1 oktober 2019 de tijd om een oplossing te zoeken. Tot die tijd wordt niet gehandhaafd.