Nieuwe werkwijze voor kinderboerderijen

02 juni 2022

Om te zorgen dat inwoners ook in de toekomst blijven genieten van de kinderboerderijen in de stad, heeft de gemeente een nieuwe, duurzame visie opgesteld voor de inrichting van kinderboerderijen.

Marcelle Hendrickx spreekt tijdens de opening van een opgeknapte kinderboerderij

Naast dierenwelzijn staan ontmoeten, spelen, ontspannen, duurzaamheid en educatie centraal in de nieuwe visie en werkwijze. Mensen kunnen nog steeds in contact komen met de dieren, maar krijgen meer uitleg over gedrag en verzorging. Hierdoor ontstaat er minder stress bij de dieren. Naast de verbeterde leefomgeving voor dieren, zijn de kinderboerderijen ook een uitstekende plek om te ontspannen. 

Om dit te kunnen waarmaken heeft de gemeente 5 kinderboerderijen en 2 dierenweides overgenomen. De Diamant-groep beheert deze locaties namens de gemeente. Vrijdag 20 mei werd kinderboerderij Maria Goretti aan de Stedekestraat 17 feestelijk geopend door wethouder Marcelle Hendrickx. De kinderboerderij is opgeknapt en weer open voor publiek. De komende jaren worden steeds meer locaties opgeknapt, zodat jong en oud zich welkom voelt. 

Participatie

De input van inwoners is belangrijk bij de ontwikkelingen. De gemeente wil behoeften en wensen ophalen, zodat inwoners bijdragen aan hun eigen omgeving en een gezamenlijke ontmoetingsplek kunnen creëren. Wethouder Marcelle Hendrickx, Jeugd en Natuur- en Milieueducatie: “Deze kinderboerderijen zijn groene parels midden in de stad. Ze dragen bij aan een fijne leefomgeving voor inwoners. Door de wijk te betrekken bij de ontwikkelingen, ontstaan mooie plekken waar iedereen van kan genieten. Juist in een tijd waarin natuur en milieu steeds belangrijker worden, is het goed om te investeren in toekomstbestendige kinderboerderijen waar kinderen kunnen spelen en leren en waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten.”