logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Onafhankelijk onderzoek naar het koloniaal verleden van Tilburg

12 juni 2024

Onderzoeker Rosemarijn Hoefte deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar het koloniaal verleden van Tilburg. Doel van het onderzoek is om Tilburgers meer kennis te geven over de rol die Tilburg speelde in het koloniaal verleden. De resultaten zijn gebundeld in het boek 'Een westers beschavingsoffensief, sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg'.

Het boek is op dinsdag 11 juni gepresenteerd.

Samenwerking

Rosemarijn Hoefte van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde deed het onderzoek in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg, Regionaal Archief Tilburg, Tilburg University, TextielMuseum en veel betrokken Tilburgers. Het boek te koop bij verschillende boekhandels in Tilburg of online te bestellen.  

Samenvatting van de resultaten

De koloniale geschiedenis van Tilburg verschilt van andere grote Nederlandse steden. De stad heeft geen oude verbinding met de koloniën. Haar koloniale geschiedenis is vooral bijzonder vanwege culturele en religieuze overheersing. U leest een samenvatting van de belangrijkste resultaten op de pagina ‘Koloniaal verleden van Tilburg’ op deze site.  

De gevolgen van het koloniaal verleden

De gevolgen van het koloniaal verleden zijn tot op de dag van vandaag voelbaar en zichtbaar in onze stad en dorpen. Burgemeester Weterings: ‘’Het is een boek geworden vóór en ook zeker dóór Tilburgers. Veel betrokken inwoners hebben hieraan meegewerkt, dat waarderen we enorm. Het boek moedigt aan om met elkaar in gesprek te gaan en blijven. Het delen van kennis over ons gezamenlijke verleden brengt ons samen verder.’’

Video met persoonlijke verhalen

Inwoners Eri-Ann, Tony en Eric namen deel aan het onderzoek. Zij vertellen in een video wat dit voor hen betekent en waarom zij het belangrijk vinden dat dit onderzoek is uitgevoerd.  

Ook is er in het TijdLab in de LocHal is een mini-expositie ingericht met portretten van inwoners die hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Tilburg, voor iedereen

Tilburg is een multiculturele gemeente. Mensen met verschillende achtergronden leven hier naast elkaar en daar zijn we trots op. We willen dat iedereen zichzelf kan zijn, mee kan doen, zich veilig voelt en dezelfde kansen heeft. Meer informatie over het inclusiebeleid van de gemeente staat op de pagina ‘Voor iedereen’ op deze site.